Lars Vilks fortsätter från sin hemliga bas att arbeta med sin konst. Terrordådet i lördags får inte honom att ändra riktning i sitt konstnärsskap och rädd är han enligt egen utsago inte. Foto: TT
Säkerhetspoliser runt Lars Vilks har i många år varit konstant. Efter en incident i Karlstad där åhörare kastade ägg på honom genomsöks numera alltid väskor när han föreläser. Foto: Andreas Hillergren/Arkiv

Lars Vilks på hemlig ort

– Det går ingen nöd på mig. Jag har varit en måltavla många gånger tidigare så det här bekommer mig inte.
Det säger Lars Vilks på telefon från den hemliga ort där han sedan lördagens terrordåd i Köpenhamn befinner sig.
På den hemliga platsen, där säkerheten och försiktigheten enligt egen utsago ”är nästan lite väl överdriven”, spenderar Lars Vilks nu tills vidare sina dagar. Det utan någon form av chock eller jobbiga tankar på det som faktiskt inträffade i samband med det diskussionsmöte han var en del av på kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn.

Rädd är och var han inte, trots att han är relativt säker på att det var han själv som var måltavlan för den nu döde skytten.
– Det är bara så, den som vill komma åt mig får det svårt. Säkerheten är massiv runt mig. Men jag måste säga att det verkligen var en överraskning att det fanns en angripare som var så välbeväpnad.

När skjutningen
började förstod inte Lars Vilks att det faktiskt handlade om ett attentat mot mötet. Det gjorde dock poliserna på plats. Omgående fördes han i säkerhet till ett kylrum i fastigheten.

På golvet fick han sedan ligga i en halvtimme innan polisen gjorde bedömningen att han kunde föras från lokalen. I kylrummet fanns även mötesarrangören Helle Merete Brix.
– Jag och andra i lokalen trodde det handlade om smällare av något slag. Det är så osannolikt att tänka att någon skulle börja skjuta omkring sig, så nej jag förstod inte vad som hände och hann inte bli riktigt rädd.
Vad tänker du om att människor dött i samband med dådet?
– Det är oerhört tragiskt. Det är ohyggligt att man faktiskt avrättar oskyldiga människor på det här sättet. Men att det som vissa hävdar i debatten skulle vara mitt fel att detta händer håller inte. Det skulle vara det samma som att anklaga judar för att vara judar och att det var därför som en person sköts ner utanför deras synagoga, säger Lars Vilks.
Hur länge konstnären nu tvingas stanna på hemlig ort vet han inte i nuläget. Den analysen sköts av säkerhetspolisen som dag för dag tar nya beslut.
På platsen har han dock en mindre ateljé med allt han behöver för att jobba på som vanligt.

Att hans konst provocerar och skapar reaktioner är Lars Vilks självklart fullt medveten om. Men att den tragiska händelsen i lördags skulle påverka hans arbete och inriktning säger han blankt nej till. Våldet runt honom ska inte få bestämma.
– Nej, varför det? Det är mördarna ute på gatan som ska dömas och sättas bakom lås och bom. Själv fortsätter jag även härifrån att göra det jag gör varje dag, målar. Jag har många beställningsjobb och det är något som jag måste se till blir gjort.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×