AP Photo/Michael Probst

30 000 samlades mot terrorn

Manifestationen inleddes med sång av den kända artisten Pernille Rosendahl. Hon började med en sång från danskarnas motstånd under andra världskriget och fortsatte med ”Imagine”. 
Huvudtalare var Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. 
– Jag vill säga till alla danska judar, ni är inte ensamma, ett angrepp mot er är ett angrepp mot oss alla. Det judiska samfundet är en viktig del av Danmark, sade hon och fick en lång applåd till svar.
Helle Thorning-Schmidt höll en tyst minut för att hedra offren och visa respekt för deras familjer.
– Dessa händelser har sårat oss i vår vardag, mitt i våra liv. Vi står fast vid att vi vill kunna leva tryggt i en demokratisk nation. Vårt svar är tydligt. Ingen ska få skrämma eller splittra oss, sade hon.
Helle Thorning-Schmidt tackade även regeringschefer i andra länder som hjälpt till och stöttat landet sedan helgens händelser.

Systrarna Sherin och Diana Dara och deras väninna Nadia Benjaminsen var tre av de tusentals åhörarna. De sade till Skånska Dagbladet att de är rädda efter vad som skett, men också mycket arga.


– I Danmark har vi yttrande- och tryckfrihet. De bilder som har publicerats och som har upprört världen är endast satirteckningar – samma som görs av Jesus, Gud eller Buddha. Jag förstår inte hur de kan döda för dessa, sade Nadia Benjaminsen.
Mitt i folkhavet stod Anton med en stor fransk flagga.
Han ville lyfta fram att det som skett i helgen ska ses i ett större sammanhang.
– Jag vill visa att att det finns en sammanhållning över hela Europa. Vi har drabbats lindrigare än fransmännen – det är därför jag har med flaggan, sade han.
På måndagseftermiddagen hade fler än 13 000 personer meddelat på Facebook att de planerade att delta i samlingen, som skulle börja klockan 20. 
Antalet deltagare växte medan timmarna gick och vid halv åtta var antalet uppe i 22 000 anmälda. Bara den senaste timmen hade 1 000 namn tillkommit. 
Polisen uppskattade att ungefär 30 000 personer slutligen kom för att närvara vid minnesstunden.
De bevakades av ett stort säkerhetspådrag med tungt beväpnad polis och helikoptrar.
Först var det sagt att minneshögtiden skulle ske utanför kulturkaféet Krudttönden på Österbro, där den första skottlossningen skedde på lördagseftermiddagen, men eftersom där endast finns plats till 2 000 människor, flyttades arrangemanget till närliggande Fälledparken.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×