Stephanie Halberg blev vittne till skottlossningen. "Jag stod precis här vid baren när det hände" säger hon. Foto: Jörgen Johansson

Stephanie blev vittne till attentatet

Stämningen är nästan märkligt lugn med tanke på det förmodade terrordåd som ägt rum bara några timmar tidigare i stadsdelen Østerbro som liknats vid Köpenhamns Östermalm.

Vid bandet till den andra polisavspärrningen är det desto mer folk. Fotografer försöker få så bra vinklar som möjligt in mot kulturhuset och tv-reportrar gör prator framför stora tv-kameror. Där innanför råder full aktivitet bland poliser, säkerhetspoliser och hemvärnsmän.

Inne på puben Club Staffetten har ett antal pressfotografer slagit läger. På den ena tv-skärmen bakom baren visas live-tv från platsen. Härifrån hade man, åtminstone innan polisbussarna, fri sikt mot entrén där skottlossningen ägde rum, kanske 150 meter bort.

– Jag stod precis här vid baren när det hände, säger Stephanie Halberg som är bartender på puben och blev vittne till större delen av händelseförloppet.
– Det var två mörkt klädda män, men jag såg inte ansiktena. Den ene sköt mot rutorna, sedan öppnade han dörren och sköt in. Sedan såg jag hur han sprang iväg tillsammans med den andre mannen.
Den andre mannen såg hon inte skjuta.

Trots att flera timmar gått ser hon fortfarande skärrad ut.
– Det är skrämmande att det händer så nära där man arbetar. Det är en märkig känsla med skottlossning och poliser som springer runt så nära inpå.

Utanför den yttre avspärrningen träffar vi Karsten Gildberg som bor i närheten. Han blev inte själv vittne till händelsen men hade passerat förbi platsen kort innan.
– Det är hemskt att det händer här men jag är inte så förvånad säger han.
– Det finns så många extremister… Det är så fjärran från min uppfattning om verkligheten att skjuta på någon på en debatt om yttrandefrihet på grund av några teckningar.

På lekplatsen som ligger alldeles i närheten brukar han leka med sina tre små barn, 5, 2 och ett halvår gamla.
– Jag är bara glad att mina barn inte var här så att jag skulle behöva förklara för dem vad som hänt.
Kommer du att ändra ditt eget sätt att röra dig i området efter det som hänt?
– Nej, vi kan inte förändra oss på grund av det här. Då skulle de vinna, säger han.
 

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×