En så kallad dialogpolis grep 65-åringen efter att ha hört denne hota den 16-åriga flickan när hon och några andra motdemonstranter gick mot scenen där Svergedemokraternas kandidater valtalade. ARKIVBILD

SD-åhörare dömd för paraplyhot

Det var SD:s riksdagskandidater Johnny Skalin och Angelica Bengtsson som valtalade på Stora Torg.
Ett 100-tal deltagare från nätverket ”Tillsammans för Eslöv” kom till torget medan SD-anhängarna uppgick till ett trettiotal.
65-åringen stod med sin fru och lyssnade på talen vid scenen. Det var när motdemonstranterna flyttade sig närmare som incidenten inträffade.

Den 16-åriga flickan bar en svart regnjacka med budskapet ”Fuck SD” tryckt på ryggen och berättade inför rättegången i Lunds tingsrätt att det blev en obehaglig stämning när hon och några andra motdemonstranter flyttade sig mot scenen.
Flera åskådare försökte fysiskt blockera dem, ropade glåpord eller suckade ljudligt.
Det tog en stund innan flickan förstod att 65-åringen pratade med henne, där han stod 1,5 meter från henne.

Han berättade, enligt flickans vittnesmål i polisförhören, att han jobbat i hela sitt liv, sade sedan något om sin pension, och tillade att hon inte borde vara där. Han tillade högt att han skulle trycka, alternativt köra, ner sitt paraply i halsen på henne.
Han verkade arg och kränkt, tyckte flickan, och höll sitt paraply i vänsterhanden, medan hon själv blev rädd och började gråta.

65-åringen berättade i rätten att hans fru nyligen hade opererat sig och att han var orolig för henne. Det ösregnade och motdemonstranterna började trycka på bakifrån.
Han blev, sade 65-åringen under sitt vittnesmål. skärrad och tänkte att vad fan är detta.
65-åringen nekade till brott men hade mycket riktigt, berättade han, förklarat för en motdemonstrant på torget att han jobbat i 50 år och att han går och lyssnar på vem han vill, och att han tycker som han själv vill.

Han såg vid
tillfället inte om det var en pojke eller flicka han talade till eftersom motdemonstranterna bar helsvart mundering och röda hörselkåpor.
65-åringen sade under sitt vittnesmål inget om att han hade uttalat något paraplyhot.
Dialogpolisen var den som grep 65-åringen. Polisen hörde att 65-åringen sade något hotfullt och förstod att det hade med paraplyet att göra när han såg 65-åringen peka med det mot flickan, sade dialogpolisen under sin redogörelse i tingsrätten.

Tingsrätten fäller den tidigare helt ostraffade 65-åringen för olaga hot. verbalt, men inte för rörelserna med paraplyet. Däremot får flickan inte det skadestånd hon begärde på 5 000 kronor.
Tingsrätten bedömer inte kränkningen som tillräckligt allvarlig. Och då har man inte tagit hänsyn till att hon själv försatt sig i situationen.

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×