Nätverket Solidaritet med EU-migranter fotograferade hur de hemlösa väcktes mitt i natten och uppmanades att ta bort sina madrasser från golvet. FOTO: Privat

Vakter sätts in på nattkafé

Natten till torsdagen gjorde personal från Malmö stad ett besök på nattkaféet, Folkets hus, som hålls öppet för EU-migranter och andra hemlösa. Denna natt befann sig ett hundratal personer i lokalen.

Personalen från Malmö stad reagerade på att många hade försökt ordna en bekväm sovplats för sig genom att placera ut filtar och madrasser. Det stred mot brandskyddet menade man. Räddningstjänsten kontaktades och de personer som sov på madrasser väcktes. Om de inte tog bort madrasserna så skulle lokalen stängas.
– Människor blev upprörda och ledsna. De lämnade lokalen eftersom det inte går att sova sittandes på en stol, säger Saskia Gullstrand, Nätverket Solidaritet med EU-migranter.
Hon är mycket kritisk till att Malmö stad satsar de öronmärkta pengarna på ett nattkafé istället för sovplatser för EU-migranterna.
– Om det inte går att sova i lokalen tappar inomhusverksamheten sin poäng. EU-migranterna tvingas ut tillbaka till sina läger där kyla, väta och hatbrott skapar en livsfarlig situation.
Malmö stad beslutade under torsdagen att sätta in vakter på nattkaféet.
Man inför också en maxgräns på hur många personer som får vara i lokalen samtidigt.– I går var det 140 personer. Så många kan vi inte ha i lokalen. Vi har nu satt en gräns på 100 stycken, säger Ann Söllgård.
Ann Söllgård förklarar att tillströmningen av EU-migranter från främst Rumänien är stor denna vinter. Dessutom har många kommit tillbaka tidigare inför våren.
– I år är det fler som stannar kvar över hela vintern och de som har varit hemma över julen har återvänt snabbare, säger Ann Söllgård.
Hon menar att kommunen är i ett läge där man försöker med akuta lösningar.
Varför ordnar ni inte med riktiga sovplatser för dem?
– Vi gör så gott vi kan. Förra året hade vi inte ett nattkafé men det har vi nu. Nästa år kanske vi har ett härbärge, säger Ann Söllgård.
Det är upp till politikerna i Malmö att se till att ett härbärge ordnas för EU-migranterna. Förslaget har kommit upp till diskussion och ett beslut tas kan ett härbärge bli verklighet till nästa vinter.
– Jag hoppas på besked snart. Politikerna har lovat att ta beslut i februari, säger Ann Söllgård.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×