Vänsterpartiet Syrizas ledare Tsipras.

Frälser inte Grekland

Som väntat blev vänsterpartiet Syriza den stora segraren i det grekiska parlamentsvalet. Enligt den första vallokalundersökningen fick partiet stöd av 37 procent av väljarna mot 24 procent för partiet Ny demokrati, greklands traditionella högerpartiet som innehaft regeringsmakten. Övriga partier blev små. Socialdemokratiska Pasok blev nästan utraderat och högernationalistiska Gyllene gryning fick också relativt svagt stöd.
Grekland är det land som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen i Europa. Men det är också självförvållat. Landets trixade med den officiella statistiken och kom med i eurosamarbetet på felaktiga grunder. Landet har också haft en misskött offentlig ekonomi. Att Grekland inte kollapsat beror på stora nödlån från övriga EU. Samtidigt har villkoren varit hårda och landet tvingats skära hårt i de offentliga utgifterna vilket medfört urholkade trygghetssystem och hög arbetslöshet. I spåren på krisen har följt fattigdom, social misär och soppkök för de mest nödlidande.

Det är inte att förvåna sig över att Syriza med sin karismatiske ledare Tsipras lockat många väljare med budskapet att det skall vara slut med åtstramningar, att pensioner och löner skall höjas och att nödlånen skall förhandlas ner. Men Grekland lika lite som något annat land kan leva på att spendera pengar som landet saknar. Eftersom landet är med i eurosamarbet så har man heller inte egna sedelpressar. Kanske kan Syriza förhandla fram något bättre ekonomiska villkor med övriga EU vad gäller återbetalningen av nödlånen. Men det räcker inte om landet på nytt börjar leva över sina tillgångar. Gårdagens segerstämning hos Syrizas väljare kommer att leda till politisk baksmälla. Det är svårt se någon annan lösning än att Grekland får lämna eller tvingas överge euron. Med en egen låg valuta kan landet bli Europas ledande turistnation. Grekerna blir fattigare men de kan ändå få ett uppsving för turismen som håller svälten från dörren.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×