hembygdsgrupp ner
och 700 överblivna exemplar av sockenböckerna skänks till byföreningen i Ludvigsborg. Sylve Björk i hembygdsgruppen överlämnar ett par av böckerna till Roger Persson

700 böcker skänks till byföreningen

Flera lådor fyllda med böcker finns numera i byföreningens ägo. Totalt har hembygdsgruppen skänkt över 700 överblivna exemplar av sockenböckerna till föreningen.
– Det var självklart för oss att ta emot dem när hembygdsgruppen hörde av sig. Vi kan sälja böckerna på julmarknader, sommarfester och andra aktiviteter. Det ger byaföreningen ett värdefullt ekonomiskt tillskott, säger Roger Persson, ordförande i Ludvigsborgs Byförening.

Han är själv Ludvigsborgare sedan barnsben och läser böckerna med stort intresse. Han känner igen många av de platser och profiler som beskrivs.
– Det är nästan så man får gåshud när man läser om allt som har hänt här ute, och när man tänker på hur folk har slitit. Det är väldigt intressant att läsa om traktens historia, fortsätter Roger.

Fulltofta Hembygdsgrupp bildades 1990 som en studiecirkel i Svenska Kyrkans Studieförbunds regi.
– Man träffades i församlingshemmet i Fulltofta, och syftet var att ge ut en sockenbok om Fulltofta. Den första boken blev klar 1999, säger Sylve Björk, kom med i hembygdsgruppen 2004.
Det blev material över från premiärupplagan, och 2 000 startade arbetet med en uppföljare. Det tog tolv år innan denna låg klar för försäljning.

Men nu blir det inte fler böcker. Hembygdsgruppen är på väg att avveckla sitt arbete och alla överblivna böcker skänks till Ludvigsborgs Byaförening, vars verksamhet omfattar just Fulltoftaområdet.
– Det är bara jag och Bengt Ståhl kvar i gruppen. De andra som har varit med har gått bort efterhand. Bengt och jag känner att vi börjar bli slitna och gamla och vi tycker att det är en god idé att låta byaföreningen ta hand om böckerna, säger Sylve Björk.
– De kanske kan använda dem för att välkomna nyinflyttade Ludvigsborgare till byn. Man lever i ett vakuum om man inte känner till historien om sin hembygd.

Förutom böckerna lämnar hembygdsgruppen även ett stort antal fotografier och annan dokumentation efter sig.
– Det finns över 500 fotografier och ett otal skrivna dokument arkiverade. Dessa har vi packat i boxar och vi kommer att överlämna alltihop till Hörby museum. Det finns en del trådar att jobba vidare med och om det är någon som vill forska vidare om Fulltoftabygden så kommer materialet att finnas på museet, säger Sylve Björk.

Ludvigsborgs Byförening har omkring 430 medlemmar, och det sjuder av liv och rörelse i byn. Bland annat finns det funderingar på att starta byavandringar med utgångspunkt från vad som beskrivs i sockenböckerna.
– Det kan man mycket väl tänka sig. Vi jobbar mycket för att skapa aktiviteter för folket i byn, förklarar Roger Persson.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×