Annika Strandhäll och Rovana Plumb

Lösning på väg för romska tiggare

Det framkom i går när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och barn-, äldre- och jämställdhets minister Åsa Regnér (S) samtalade med den rumänska ministern Rovana Plumb.
Åsa Regnér sa att en nationell samordnare ska tillsättas i Sverige. Denne ska bland annat undersöka hur fler arbeten kan skapas i de fattiga rumänernas hembyar.

På pressträffen efter mötet meddelade parterna att ”de haft konstruktiva samtal” och att de enats om att fortsätta samarbeta – något som ska manifesteras genom att de skriver under ett avtal under våren, ett så kallat Memorandum of understanding (MoU). Bland annat vill man verka för att knyta svenska kommuner närmare rumänska.

I våras bröt dialogen mellan Rumänien och den dåvarande svenska regeringen samman. Något som före detta demokratiminister Birgitta Ohlsson menade gjorde henne både ”förbannad och ledsen”.
Nu kallar den rumänska ministern Rovana Plumb de svenska ministrarna för ”sina vänner”.
– Den rumänska regeringen vill ha fortsatt samarbete och dialog både bilateralt och på EU-nivå, säger hon till SvD.

Några mer konkreta besked än så gavs inte. Däremot berättade Rovana Plumb om de insatser som har gjorts i Rumänien sedan 2012 för att förbättra situationen för landets romer. Det handlar bland annat om höjda barnbidrag, höjd minimilön samt satsningar på bostäder.
Men när ministern fick frågan vad Rumänien gör för att bekämpa de fördomar som finns mot romer i Rumänien ville hon inte svara.
– Det finns ingen diskriminering i Rumänien, sade hon i stället, till SvD.

Eftersom runt två miljoner romer bedöms leva under fattigdomsgränsen i Rumänien ser strömmen av desperata inte ut att avstanna.
EU har sedan början av 2000-talet integrering av romer inom medlemsländerna som en akut prioritet. Mellan 2007-2013 avsatte EU 184 miljarder kronor till Rumäniens utveckling, varav 32 var menade att gå till utbildning och sociala insatser åt fattiga.

Men Rumänien har endast använt 20 procent av pengarna, vilket har fördömts av bland andra Sverige.
Sven Hovmöller är kemiprofessor, S-kommunpolitiker i Sollentuna och engagerad i frivilligorganisationen HEM som hjälper hemlösa EU-migranter i Stockholm. Han förordar inte att Rumänien ska hotas med uteslutning ur EU. Tvärtom:

– Det är bra att de är med. Det är bra att romerna kommer hit, så att problemen blir så här tydliga, uppger han till aftonbladet.se
Enligt Hovmöller måste Sverige framför allt försöka få Rumänien att tala klarspråk om läget för att det ska kunna förändras.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×