Motigt för svenska mjölkbönder

 Rysslands importstopp från EU är en av de bidragande orsakerna till att priset på mjölk är så lågt att det börjar bli problematiskt för många producenter att överleva.

Vad bör svaret bli? Subventioner, eller en anpassning till marknaden? Centerpartiet föreslår att handlarna ska ta initiativet och höja mjölkpriset med en krona, som då går direkt till mjölkbönderna. Det är absolut en bättre lösning än statliga subventioner eller någon annan form som det behöver fattas politiska beslut om. Men är det bra att man försöker bibehålla status quo, om det i själva verket är så att det sker en överproduktion och att många svenska mjölkbönder skulle vinna på att producera något annat, kanske kött eller baljväxter?

Ett ytterligare problem med status quo-tänkandet är sannolikheten i att det kommer att drickas mindre mjölk i framtiden. Konsumtionen av ekologiska varor har däremot ökat på ett nästan chockartat sätt under det senaste året. Det gör att man måste förlita sig mer och mer på import för att möta efterfrågan, vilket också är tråkigt för svenska bönder, som på grund av det svenska djurskyddet inte har lätt att konkurrera med utländska producenter.

En sällsynt dålig idé är förslaget om att återinföra skatten på handelsgödsel. Det största skälet är att den inte fungerade och inte gjorde någon skillnad. Eftersom den inte fungerar kan man bara dra slutsatsen att det handlar om den gamla S-märkta kärleken till skatter för skatternas egen skull, i ”folkfostrande” syfte.

Detta är naturligtvis galet rent marknadsekonomiskt och skulle vara ett onödigt ytterligare hinder för böndernas möjlighet att klara sig.
Ingen vinner på att mjölkbönderna går omkull och kortsiktig hjälp, särskilt frivillig sådan, kan vara en bra idé. Men i längden kan det vara en ännu bättre att se över produktionen och vad det är lönsamt och hållbart att syssla med.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×