Malmö synagoga försöker skydda sig. Foto: TT

Antisemitiska Malmö

 Ändå hörs förvånade utrop efter Uppdrag gransknings undersökning av vad som händer om man går omkring med en kipa i vissa områden i Malmö. Hot, förolämpningar och glåpord är tyvärr givna.

Israel/Palestinakonflikten har följt med ända hit, hela vägen in i maktens korridorer. Malmös förre ledare Ilmar Reepalu menade att stadens judar skulle be om ursäkt för Israels agerande och fick i sin tur be om ursäkt för det. Är man vänster så upprörs man gärna över fördomar mot muslimer, men att ha det mot judar går tydligen bra.

Hanna Thomé, kommunalråd för kultur och antidiskriminering i Malmö, säger till Kvällsposten att hon blev chockad över programmet. Man kan undra varför, med tanke på hur ofta hotbilden mot judar förekommit i rubrikerna? Thomé säger till försvar för Malmöborna att de tycker om att demonstrera i solidaritet. Jodå. Man samlas gärna på Möllevångstorget och viftar med fanor. Många Malmöbor är solidariska och samhällsintresserade. Men tyvärr inte på något sätt som gör judarna säkra på gatorna.

Det är ett misslyckande för Malmö och för Sverige att man inte lyckas medla mellan de som tar med sig konflikter från Mellanöstern hit, eller lyckats förändra hotbilden rent praktiskt. Att upprepa ”hoppsan, det visste jag inte” börjar bli mer och mer stötande. Det behövs en handlingsplan och dialog mellan företrädare för religionerna i konflikt. Man behöver från myndigheternas sida bli bättre på att förmedla att det inte är acceptabelt.

Och den som eventuellt sitter och myser i sin islamofobi efter detta bör tänka på att islamofobi är exakt samma sak som antisemitism. Att koppla individer till inrikespolitiska skeenden i andra länder är irrationellt oavsett vilken tro det rör sig om. Alla måste lära sig att tänka färdigt. Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×