Följ pengarna till terrorn

Terrordåd med många gärningsmän som är tungt beväpnade kräver mer resurser. Bröderna som begick dådet mot Charlie Hebdo hade med största sannolikhet ekonomiskt stöd utifrån.

Det finns två stora ekonomier i världen. Den ena, den vita, ser vi med blotta ögat. Den svarta, som de flesta av oss inte kan se, är tyvärr nästan lika stor. En hel del av världens ”terrorpengar” kommer därifrån.
Att till exempel vara bekymrad om utrotningsjakten på elefanter handlar inte bara om att det är en katastrof för den biologiska mångfalden.

Det är även ett problem på grund av var förtjänsten av illegal elfenbensjakt hamnar. Priset på elfenben är svindlande, främst på grund av stigande efterfrågan i Asien. Stora delar av handeln sköts av brottsyndikat som inte bara säljer delar av utrotningshotade djur, utan droger och i flera fall människor också. Pengarna går bland annat till att finansiera terror.

Droghandeln är ett annat exempel. Den som inbillar sig att det är harmlöst att dra i sig en lina kokain är i själva verket ofta en ofrivillig terrorsponsor. Råvara från Afghanistan säljs och pengarna för försäljningen investeras i vapen åt extremister. Den som knarkar ska inte bli förvånad om det som konsumeras kan härledas tillbaka till ett brottssyndikat som sponsrar terror.

Att IS framgångar i så stor utsträckning hänger på dess goda ekonomi är ingen hemlighet. Det är trots dess fruktansvärda verksamhet inget mysterium hur man kan rekrytera fattiga och hungriga människor, med så goda resurser.

”Följ pengarna” var ett av slagorden i det som kanske är världens bästa TV-serie: The Wire. Där störtar man drogbaroner genom att följa pappersarbete och redovisning från de få lagliga affärsrörelser som droghandlarna måste ha för att kunna tvätta pengar och ha en bas för verksamheten. Genom kontoutdrag spåras mutor till tjänstemän och politiker, som mer eller mindre medvetet har underlättat brottsligheten.

Vi kommer inte att få bukt med internationell terrorism genom att uppmana religiösa fanatiker till lugn. Ibland är det inte ens religionen som driver, utan andra intressen, som politisk och ekonomisk makt.
Det enda som hypotetiskt kan fungera är att följa pengarna. Hur har man råd att köpa vapen och träna rekryter? Vem står för omkostnaderna och vilka intressen ligger bakom sponsringen? När man vet detta kan man också börja fundera på hur man kan stoppa pengaströmmarna till verksamheten.

Större organisationer
är sårbara på grund av sin storlek. Stora djur har för många tentakler att hålla reda på. Kan man hugga av några av armarna på denna bläckfisk så skulle de terrorister som är beroende en stadigt inflöde i kassan få det svårare. För detta krävs internationella samarbeten, med öppet informationsbyte. Sannolikt kräver det enorma resurser innan man får resultat, men det är väl värt det om man kan hindra en ny Charlie-attack eller IS förödande framfart.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×