Susanne Meijer (S) är mån om att bemöta Hörbyborna på ett trevligt och bra sätt. Hon vill lansera Hörby kommun som en häftig och bra plats att bo på
Tänker vara ute mycket i verksamheterna. Kommunalrådet Susanne Meijer (S) stannar till och byter några ord med Annika Nilsson och Irene Nyqvist på kommunledningskontoret.
och göra Hörby kommun intressant för olika samarbetspartners. Foto: Jonas Karlsson

Nu tar
Meijer över

Susanne Meijer tar emot i tjänsterummet på tredje våningen i kommunhuset.
På bordet vilar en stadig ordförandeklubba i trä, med bokstäverna ”SSU” ingraverade i klubbhuvudet. Ett kärt minne från tiden som ordförande för SSU i Hörby.
– Jag svarvade den i trädslöjden i Hörby, avslöjar Susanne.
Det var i S-föreningen Unga Örnar och senare SSU som Susanne Meijer fick sin politiska skolning.
Efter en lång politisk karriär, med uppdrag i såväl kommunfullmäktige som kommunstyrelsen och socialnämnden, är hon nu Hörby högsta politiker.
Vid årsskiftet tog hon över kommunalrådsstolen efter Lars Ahlkvist (M) och är ny ordförande i kommunstyrelsen. Hon har tagit tjänstledigt från sitt arbete som diabetessköterska på Tåbelunds Vårdcentral i Eslöv.
Susanne Meijer är inte bara den första kvinnan på posten i Hörby, utan även det första socialdemokratiska kommunalrådet någonsin i kommunen.
– Jag har inte reflekterat så mycket över det, men det känns förstås både hedrande och förpliktigande att ha fått förtroendet från väljarna och från samarbetspartierna i majoriteten, säger Susanne.

Sitt första arbetspass som kommunalråd gjorde hon i måndags, då nyss hemkommen från Kanarieöarna.
– Det kändes tryggt direkt. Jag kände mig väldigt välkommen. Jag släpade med mig halva kontoret hemifrån i en Dramaten-väska, skrattar Susanne.
– Nu till att börja med handlar det mycket om att lära känna verksamheterna, framförallt områden som jag inte är så inne i sedan innan, till exempel tekniska nämnden och byggnadsnämnden. Det är en helt ny värld för mig och det känns jätteintressant och spännande.
Vilka var de första arbetsuppgifterna du tog itu med i måndags?
– Jag gick igenom lite protokoll och sen hade vi beredning inför kommunstyrelsens sammanträde nu på måndag. Sen har det varit inbokade möten varenda dag. Det gäller att vara inläst och påläst.
Efter en lång period av borgerlig dominans i Hörbypolitiken är det numera Socialdemokraterna som styr i kommunhuset, tillsammans med Folkpartiet, Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. En koalition som i folkmun har fått smeknamnet ”Regnbågen”.
– Men vi är ingen ”Regnbåge”. Vi kallar oss för Majoritetsgruppen kort och gott.
Vilka frågor brinner du mest för?
– Att vi ska ha bra samtal, och ett stort och brett socialt fokus. Där ingår även bostadsbyggande, äldreboenden, personalfrågor och mycket annat. Medborgardialogen är jätteviktig. Hela Hörby ska bli som ett kommunicerande kärl.
– Att visa solidaritet med sina medmänniskor är det övergripande för mig. Det gäller att visa solidaritet med alla kommuninvånare, oavsett om de bor i slott eller i enkel lägenhet.
Du har suttit i socialnämnden i många år. Hur ska socialnämnden komma tillrätta med sitt enorma underskott?
– I mars ska åtgärder presenteras enligt den PWC-rapport som lagts fram, och då får vi ser hur det ser ut. Men hela majoriteten har uppfattningen att socialnämnden inte har den budget man behöver.
– Vid nästa årsskifte måste budgeten vara i balans. Det är viktigt, inte minst för personalen. De ska inte behöva känna att socialnämnden står i skamvrån hela tiden. Vi vill vara en bra och trygg arbetsgivare.
En annan het fråga i kommunen är vad som ska hända med vindkraftsutbyggnaden på Linderödsåsen.
I valrörelsen lovade partierna att bevara tystnaden på åsen, men på frågan om majoriteten kommer att säga blankt nej till vindkraft där svävar det nya kommunalrådet på målet.
– Vi måste anpassa oss efter miljöbalken. Vi kommer att bjuda in till dialogmöten och lyssna på alla åsikter. Vi har inte ambitionen att pressa upp en massa nya verk, men vi är till för alla Hörbybor och det finns både dem som är emot vindkraft och dem som vill ha vindkraft. Kommunikationen får inte vara för ensidig, säger Susanne Meijer.

Dagens fråga

Har du nyhetspushar aktiverade i telefonen?

Loading ... Loading ...
×