period hittade Gaby Ryd lusten att göra musik igen. En tredje skiva med Gaby and the Guns släpps den 19 november. Foto: Andreas Hillergren

Gaby and the Guns är tillbaka

Bandet har jobbat hårt för att nå ut med sin musik. Debutskivan Rygg mot rygg släpptes 2009 och uppföljaren Bränner staden kom redan 2011 – och med danskortfilmen med samma namn och samarbetet med Skånes dansteater fick de internationell uppmärksamhet. Även duetten Under Stjärnorna med Gustaf Kjellvander uppskattades stort i hela Sverige.

Men då hade Gaby Ryd tappat glädjen med musiken.
– Det hade under en tid börjat kännas meningslöst. Jag kände mig tom. Mitt liv kretsade bara kring musiken och den gjorde mig inte längre lycklig.
Bandet tog en paus.
– Vi la inte ner officiellt, men bandet fick vila.

Gaby berättar att hon sedan gymnasiet bara kört på utan att reflektera över tillvaron och ständigt satt upp olika mål.
– Det grundade sig nog i en rädsla att inte våga stanna upp och känna efter. Men till slut kände jag att målen inte gav mig tillfredsställelse, jag var inte glad längre och det blev en väckarklocka.

Hon släppte det kreativa och började i stället fokusera på sig själv för att hitta glädjen igen.
– När jag växte upp hade jag inga tankar på att bli musiker. Jag älskade att vara i naturen och började därför med att återupptäcka den igen. Jag var ute och vandrade och jag insåg att jag hade saknat det så mycket. Jag åkte skidor, reste till USA och träffade vänner. Det var så skönt att inte ha det där oket att behöva prestera.

Flera år tidigare hade Gaby tagit sjuksköterskeexamen, men då med känslan att yrket kanske inte riktigt var för henne. Med en starkare självkänsla som växte fram testade hon att börja göra timmar på en psykiatrisk avdelning. Hon fick sedan chansen att börja jobba på sjukhuset i Malmö – och älskade det.
– Jag fick tider att förhålla mig till, rutiner, arbetskläder, pengar och semester. Det kändes så befriande. Innan hade jag känt att om jag hade tagit ett vanligt jobb så var det ett misslyckande, som att kasta sig ut för ett stup och släppa taget om det kreativa.

Men det var också då när hon släppte musiklivet för ett tag och när den fria tiden blev mindre som kreativiteten började smyga sig på igen. Efter ungefär ett år närmade hon sig sakta musiken igen. Bandmedlemmen Jens Almqvist skickade henne ett sms med en ljudfil och de började att fila på utkast till låtar. Och så fortsatte det. Gaby njöt av att skriva igen, men ville inte tänka på materialet som material till en tredje skiva. De höll musikskapandet kravlöst, och nya låtar kom till med en helt ny, fri horisont.

Under ett år har bandet jobbat med producenten och musikern Lars Halapi i en studio på en gård på Österlen, vilket resulterat i albumet Hav & horisont.
– Skivan är mer akustisk, luftig och har en hoppfullare ton än den förra. Det mesta är inspelat live. Tidigare har vi producerat allt själva och kunnat göra 25 omtagningar för att vi var osäkra och ville att det skulle bli perfekt. Men Lasse gick mycket på känsla och kändes det bra så lät det även bra.

Skivan släpps den 19 november på bandets eget skivbolag On dit Oui!
– Nu kommer vi att fokusera på skivsläppet och radioframträdanden. Sedan kör vi spelningar till våren.
Gaby har även hunnit att bli mamma.
– Jag känner att jag måste sätta mig själv och familjen först och känna efter vad som känns kul och vad som får plats i mitt liv och hålla det jordnära. Fortfarande är jag mån om att göra bra ifrån mig, men jag gör det för min egen skull nu.

×