Ölintresset har exploderat i Sverige de senaste tio åren. Andreas Tullgren ser flera trender om vad som händer härnäst. – Jag tror att vi får se mer ekologisk öl. Man kommer ta ölen på större allvar och finkrogar lär satsa ännu mer på kvalitetsöl som ett komplement till vinlistan. En annan trend kan bli öldrinkar

Höörsbo ger rätt guidning i öldjungeln

Till vardags arbetar han som specialpedagog i Lund och på fritiden följer han amerikansk fotboll både lokalt och internationellt. Men däremellan har Andreas Tullgren ett brinnande intresse för kvalitetsöl. Så brinnande att han i förra veckan tilldelades Matbloggspriset i kategorin årets dryckesblogg.

Som så mycket annat tillkom intresset av en ren slump för två år sedan.
– Då blev jag bjuden på en Sierra Nevada Pale Ale av en kompis. Det blev min biljett in i den här världen, berättar Andreas Tullgren.
I samma veva blev han pappa. Det blev mindre tid till att gå på krogen. Istället gjorde Andreas Tullgren egen research och beställde hem massvis med ölsorter från svenska och amerikanska mikrobryggerier.
– För ett och ett halvt år sedan övertalade min fru och hennes syster mig om att starta en ölblogg, säger han.
Snart var bloggen olresan.se igång.
– Jag ville dokumentera min egen resa. I början var syftet mest att visa mina kompisar och min omgivning att det fanns alternativ till traditionell ljus lager.
– I dag har jag en större publik. Öl och min blogg handlar inte bara om smak. Det är ett ställningstagande för att kvalitetsöl är ett hantverk av olika smaker som väljs ut med omsorg, fortsätter Andreas Tullgren.
Även om han gärna dricker brittiska stouts, amerikanska pale ales och belgisk trappistöl slår han gärna ett slag för den svenska och skånska ölen.
– Det finns Klackabacken i Vinslöv, Malmö brygghus och Brekeriet i Staffanstorp som alla gör fantastisk öl.
Andreas Tullgren har utvecklat sin blogg sedan starten. Som besökare bjuds man på allt från rekommendationer och reportage till intervjuer med andra ölbloggare.
– Presentationen och utseendet är viktigt. På slutet har jag också försökt föra in mer mat i bloggen kopplat till öl.
Ett inlägg läses oftast av mellan 50 och 2 000 besökare. Några pengar tjänar han inte på bloggen. Däremot bjuds han in på en hel del events. Bland annat till brittiska ambassaden i Stockholm som ville berätta om olika engelska bryggerier.

Så blev han en av sex nominerade till det årliga Matbloggspriset för årets dryckesblogg. I torsdags åkte Andreas Tullgren upp till Stockholm för att besöka prisutdelningen på Mitt Kök-mässan i Älvsjö.
– Konferenciern Alexandra Zazzi pratade mest om vinbloggar så jag trodde det var kört. Men så lästes mitt namn upp. Det var en seger både för mig och för hantverksölen.
Anderas Tullgren tänker fortsätta blogga ett par år till. Men på en rimlig nivå.
– Bloggen är fortfarande en hobby och amerikansk fotboll är fortfarande mitt största intresse, säger han.
Juryns motivering:
”Som en av de främsta ölbloggarna i Sverige är Andreas en sann förebild för många. Andreas självbeskriver Ölresan som en högst personlig blogg, och det är precis den känslan man får som läsare.Med stilistisk och rättfram stil inspirerar Andreas oss att prova öl som han rekommenderar. Hanhar alltid rätt blandning av öltips, tilltugg och personliga intervjuer som gör Ölresan mycketläsvärd och intressant att följa. Design och foto är elegant, enkelt och tilltalande. Vi i juryn ser in i ölflaskan och spår en mycket ljus framtid för Andreas och hoppas att genomdetta pris lyfta upp honom till fler läsare.” 
Källa:
Matbloggspriset har delats ut inom olika kategorier varje år sedan år 2005. Denna gång på Mitt Kök-mässan i Älvsjö.

Dagens fråga

Har du nyhetspushar aktiverade i telefonen?

Loading ... Loading ...
×