Åke Arenhill var premiärutställare på galleriet 1997 och svarar nu även för finalen. Foto: Claes Hall
Ulf Carlson och Åke Arenhill har gjort sex utställningar på Galleri Final.
Både äldre och helt färska verk ingår i Åke Arenhills nya utställning.
Åke Arenhill berättar att han nu drar ned på måleriet men han skriver mycket.

Final för Final med
nya verk av Arenhill

Den lilla källarlokalen fylldes snabbt vid lördagens vernissage och när konstnären anlände med spänstiga steg var det många som ville hälsa.
Åke Arenhill kom sedan snabbt i gång med att berätta om sina verk och svara på frågor.
De äldsta av utställda verken är från 1950-talet och de nyaste från i somras.
– Men nu blir det nog inte fler målningar eftersom jag måste lämna min ateljé när fastigheten byggs om, men jag skriver mycket och det är lika roligt, säger Åke Arenhill.
Han debuterade som konstnär redan 1940, med ett självporträtt, och har sedan även varit verksam som illustratör och formgivare i många olika sammanhang samtidigt som han gjort sig känd som författare, tonsättare, scenograf och tv-profil.
När galleristen Ulf Carlson skulle öppna Final för snart 18 år sedan ville han inleda med en kulturpersonlighet från Malmö och tyckte att Åke Arenhill skulle passa bra.
– Jag hittade ett telefonnummer och när jag ringde upp trodde jag att det var till en agent, men Åke svarade själv, berättar han.
De träffades och åt lunch det blev inledningen till ett vänskapligt samarbete som lett till sex utställningar på galleriet. Ulf Carlson har dessutom ställt ut Åke Arenhills verk i bland annat Stockholm och London, och producerat en bok om honom.
– Jag kände stor respekt när vi träffades första gången, men fick möta en mycket mjuk och vis man, säger Ulf Carlson. Även om han sysslat med så mycket är han i första hand en stor konstnär.
Under utställningsperioden rullar även en liten film om Åke Arenhill, tidigare visad på Fabriken Bästekille som också drivs av Ulf Carlson och hans hustru Cissi Carlson Starck.
Utställningen pågår åtminstone till den 21 december och är öppen onsdagar, lördagar och söndagar.
– Men vi räknar med förlängning i väntan på att vi öppnar i de nya lokalerna, säger Ulf Carlson.
Från mars finns galleriet på Kungsgatan 31, nära Värnhemstorget.
– Då får vi tre gånger så stora lokaler och kan även ha samlingsutställningar, säger Ulf Carlson, som vid sidan av galleriet arbetar med fastighetsförvaltning.
Strax intill finns nu också fotogalleriet Almlof Gallery och på vinden kommer konstnären Henrik Johansson, som Ulf Carlson samarbetar med kring galleriet, att ha sin ateljé.
– Området kring Värnhemstorget har goda förutsättningar för att bli konstnärs- och gallerikvarter, säger Ulf Carlson.

Dagens fråga

Vilken festival går du helst på i sommar?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×