Arkivbilder: Hasse Holmberg och Pontus Lundahl/TT

Chef gillrade tjuvfälla med märkta sedlar

Stölderna skedde från gamla på två olika äldreboenden i Eslöv under våren och sommaren.
När cheferna kontrollerade tjänstgöringslistorna fanns kvinnans namn med på båda.
Kvinnan kunde gripas sedan dottern till en handikappad åldring på ett av boendena slagit larm.

Hon besöker pappan en gång i veckan och märkte i april att kontanter försvann. Han hade bland annat eurosedlar i sitt skrivbord men plötsligt var alla borta.
Dottern berättade inget för pappan för att inte göra honom ledsen.

Han är ibland lite dement och förvirrad. Men hon sade till chefen för boendet.
Chefen och teamledarna bestämde sig för att gillra en fälla.
De hade nämligen märkt att även andra gamla klagade på att pengar och eventuellt cigaretter försvann och nu ville man få fast tjuven.

Cheferna märkte
sedlarna i den gamle mannens plånbok, efter kontakt med anhöriga, med en ultraviolett färg som bara syns i visst ljus, skrev upp sedelnumren, och kontrollerade så att beloppen stämde tre gånger om dagen.
En dag i somras var de märkta pengarna, 250 kronor, plötsligt borta.
Chefen gick då till fackombudet på det aktuella boendet och informerade henne om att han hade för avsikt att ringa polis och försöka söka igenom alla anställdas tillhörigheter efter de försvunna sedlarna.

Fackombudet kom under samtalet att tänka på att hon ju själv hade fått en 50-lapp av en kvinnlig kollega som var skyldig henne pengar.
Eftersom det var just en 50-kronorssedel som var borta kontrollerades den. Och den visade sig vara en av de märkta sedlarna.

När cheferna
konfronterade kvinnan som betalt skulden med sedeln på ett kontor började hon gråta, svära och hyperventilera och kände sig anklagad för att hon var utlänning.
Hon förnekar bestämt att hon tagit några pengar utan säger att hon hade 93 kronor med sig när hon gick till jobbet, och att hon stannade till vid Coop Extra och köpte cigaretter för 43 kronor före jobbet, och att det var den överblivna 50-lappen lämnades till kollegan.
De övriga 200 kronorna har inte hittats.

Kvinnan påpekade under förhören att det var konstigt.
Polisen gjorde husrannsakan hemma hos henne. Där hittades inga pengar men det framgick att hon var i penganöd: poliserna hittade öppnade räkningar, inkassobrev och påminnelser från kronofogden, samt besked om vräkning från bostaden på grund av obetalda hyror.

Dagens fråga

Märkte du av det märkliga väderfenomenet igår morse?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×