Gustaf VI Adolf besöker en institutledd utgrävning Foto: TT

Feltänk om forskning

Men förslaget om att dra in dessa kaffepengar avslöjar en illavarslande tondövhet kring svensk forskning. Instituten ifråga, Rom, Aten, Istanbul och San Michele på Capri, upprätthåller en lång stolt tradition inom ett forskningsområde där Sverige är bland de världsledande. De har varit fredade zoner för forskare och forskning från hela världen till och med under brinnande världskrig. Att säga att de inte är värda de futtiga 22 miljoner som de får visar inte att man är sparsam, utan att man saknar insikt.

På instituten är man bibliotekarie och arkivarie åt hela antikforskningen. Utan instituten får svenskar inte utgrävningstillstånd i Grekland. Lägger man ner det i Istanbul försvinner en unik möjlighet att förstå Mellanöstern: en kunskap som inte ens den mest skeptiske kan hävda att vi inte har nytta av i dag, när regionen brinner. Mycket av arbetet utförs dessutom gratis av studenter.

Antikforskningen handlar inte bara om Europa, utan om ett imperium som satte sina spår i nästan hela världen. Att säga att den forskningen är slöseri med pengar är att säga att det är likgiltigt var vi kommer ifrån och hur våra värderingar uppstod.

Överdriver Carl Bildt när han kallade detta ”talibanpolitik”? Jodå. Men regeringen bör ta till sig att det luktar bildningsförakt. Om det inte var avsikten bör man backa angående dessa besparingar. Socialdemokraterna och arbetarrörelsen hade en gång en vacker bildningstradition, som bortom klass och kön ville ge alla möjligheten att lära och utvecklas. Framhärdar man i dessa besparingar man får forskningsministern Helene Hellmark Knutsson finna sig i att det ifrågasätts om hon överhuvudtaget har något genuint intresse för forskning. Erfarenhet vet vi redan att hon saknar.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×