Nästan hela ena sidan av koppartaket till sakristian bröts loss. Foto: Kerstin Andersson

Lödde kyrka utsatt för stor kopparstöld

– Vi har varit i kontakt med stiftet. Det verkar vara en ny drive mot kyrkor, säger Kerstin Andersson, pressinformatör på Löddebygdens församling.
I går morse upptäckte församlingens vaktmästare att koppartjuvar härjat under natten. På nästan hela ena sidan av sakristians tak saknades kopparplåten.
Dessutom försvann plåten till en av kyrkans dörrar och alla kvarvarande stuprör i koppar. Resterande försvann vid en liknande stöld för några år sedan och har ersatts av rör av målad plåt.

Tjuvarna tog sig troligen upp på taket med en medhavd stege.
– Vaktmästaren hittade vad som ser ut som en räddningsstege som låg innanför muren, säger Kerstin Andersson.
Väl uppe på taket har tjuvarna brutit loss plåten, som ligger som långa våder. En del av takpappen slets också loss samtidigt.
– Vaktmästaren har fått laga det för att vi inte ska få läckage, säger Kerstin Andersson.
För att inte bli sedda hade tjuvarna täckt över den närliggande belysning med hinkar. Det och det faktum att den stölddrabbade delen av kyrkan vetter mot ett fält har gjort att tjuvarna kunnat arbeta relativt ostörda.

Totalt handlar det om närmare 20 kvadratmeter kopparplåt som stulits. Till det som ska läggas de stulna stuprören. Hur stölden ska ersättas är en fråga för försäkringsbolaget – och riksantikvarieämbetet.
– De vill nog ha lite att säga till om eftersom det är ett kulturhistoriskt hus, säger Kerstin Andersson.
Det troliga är att den stulna plåten ersätts av målad dito av annat material än koppar, som är attraktivt för tjuvar.
Stölden är den femte på kort tid som drabbat kyrkor i södra Skåne. I slutet av augusti utsattes Håslövs kyrka för en liknande stöld, och bara några dagar senare Stora Hammars kyrka i Höllviken.
Dessutom har Skabersjö kapell och Torups slott utsatts för stölder.
I samband med regnovädret för en månad sedan upptäcktes att det regnat in i Arlövs kyrka. Det visade sig bero på att delar av koppartaket stulits.


Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×