Passatempo från Danmark sjunger och spelar i kyrkan.
Jörgen och Anna Mårtensson

Familjedag och konsert i 1600-talstappning

Prästgårdsparken, en av få bevarade 1600-talsparker i Europa, är ett kulturminne som allt oftare sätter lilla Östra Sallerup på kartan. Parken skapades av den danske prästen Jöns Henriksson på 1600-talet, och här finns bland annat hans välkända kungahyllning Karl XI:s stenar.
Föreningen Jöns Henrikssons Minne arbetar för att bevara parken, och tillsammans med landsbygdsutvecklingsprojektet Hotspot Kölleröd 2.0 arrangerar man i helgen dels en konsert i 1600-talstappning, dels en familjedag.

Till sin hjälp har man de danska föreningarna Svend Gønge och Christian V Drabant Garde samt Skånes Caroliner.
– Det är tack vare ett fantastiskt svensk-danskt samarbete som vi har kunnat sätta ihop det här programmet. De tog kontakt förra året, när Jöns Henriksson genomförde en enklare sextonhundratals dag i Östra Sallerup. Sedan dess har vi haft utbyten vid några olika tillfällen, säger projektledaren Eva Grip.
Under familjedagen, klockan 10-16 nu på söndag, bjuds det på massor av aktiviteter i området runt kyrkan, Kulturhuset och parken i Östra Sallerup. Det blir dansuppvisningar, exercis med eldgivning, lekar för barn och vuxna, utomhusmatlagning, guidning av parken, miniföreläsningar i kyrkan och mycket annat. Flera hantverkare är också på plats.
– Både Svend Gønge och Skånes Caroliner kommer att slå upp tält på gräsplanen framför Kulturhuset och visa hur lägerlivet på 1600-talet kunde se ut.

Syftet med familjedagen är att knyta föreningarna närmare varandra och låta besökarna komma i närkontakt med historien.
– Här finns en miljö som gör det lättare att förstå ett av de mest dramatiska skedena i Skånes historia. Det finns ingen annan 1600-talsmiljö där en dansk präst, uppvuxen vid det danska hovet, har hyllat en svensk konung. Parken är verkligen värd att bli ännu mer känd i större sammanhang, säger Eva Grip.
Lördagens musikgudstjänst i kyrkan med Passatempo Renaessans Ensemble, klockan 18, har blivit möjlig tack vare bidrag från Clara Lachmans fond och Svensk-Dansk Kulturfond.

– Det blir en festlig inledning på helgen. Passatempos musiker är av hög internationell klass och spelar på äldre tids instrument. Deltagarna bär också vacker, tidstypisk klädsel, berättar Eva Grip.
Föreningarna genomför ett internt seminarium under lördagseftermiddagen och på kvällen arrangeras en rennässansfest för alla medverkande.
Maten förbereds av intresserade i en historisk matlagningskurs ledd av Daniel Serra, kock och arkeolog.

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×