Lagom till nyår flyttar elva ensamkommande pojkar in i Musikskolans gamla lokaler. Fastighetsägaren Magnus Lindgren är i full gång med att ställa i ordning. FOTO: ROGER SUNESSON
Socialchef Susanne Rosenström.

Nytt hem för flyktingar i city

– Det handlar om pojkar som redan finns i kommunen. De har haft sitt boende på Mariesten i Teckomatorp, men nu har vi hittat boende till dem och flyttas därför över hit, säger socialchef Susanne Rosenström.
Tidigare i år tilldelades Svalövs kommun ett antal ensamkommande pojkar, men vid den tidpunkten fanns inga tillräckligt bra lokaler att uppbringa.

Ett avtal med Attendo skrevs och sedan dess har pojkarna bott i Teckomatorp.
– Hela processen har dragit ut på tiden, men nu har vi hittat de lokaler som krävs för att ge pojkarna en bra tillvaro.
Sedan tidigare finns ett boende på Svalegatan 1 i Göranssons gamla Icabutik och den verksamheten har visat sig fungera mycket bra.
I de nya lokalerna får varje pojke sitt eget rum, stor samlingslokal finns också och dessutom ska matlagning och tvätt skötas på de totala 500 kvadraten fördelat på två våningar.
Svalövs kommun har hela ansvaret för verksamheten och nu är man i full gång med att anställa ny personal till boendet lite längre ner på gatan.

Debatten om de båda asylboendena i Röstånga, dels i Blinkarp, dels på Odengården har varit het under hela sommaren, men Susanne Rosenström vill inte dra några paralleller med verksamheterna i Svalöv.

– Nej, det är två vitt skilda åtagande. I Röstånga har Migrationsverket ansvaret och jag ser det som det avtal som migrationsverket tecknat där är mer bed and breakfast. Flyktingarna bor bara där. I Svalöv arbetar vi aktivt med integrering.
Rosenström förklarar att kommunen tar hand om pojkarna, det finns alltid personal på plats och ser till att de får en meningsfull tillvaro med bra skolgång och en aktiv fritid.

– Vi har även engagerat flera fadderfamiljer som pojkarna får besöka. De får delta i olika fritidsverksamheter, bjuds på söndagsmiddagar, får följa med på utflykter och på så vis slussas man in i det svenska samhället.
Thomas Svensson och Magnus Lindgren äger fastigheten och de tvekade inte alls när kommunen ville hyra in sig. Sedan i våras har lokalerna stått tomma sedan Musikskolan flyttats ner till Linåkerskolan.

– Småbutiker fungerar inte, när folk handlar på stora köpcentrum. Då måste vi hitta andra vägar och boenden av olika slag finns det en stor efterfrågan på.


Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×