Politiker är oense
om EU-migranterna

Som Skånska Dagbladet skrev i torsdagens tidning bor det cirka 20 EU-migranter på en parkeringsplats på Åkerlund & Rausings väg. De sover två i varje bil och saknar alla sanitära inrättningar som dusch och toalett och har inte heller några möjligheter att laga mat.
Håkan Lockby, teknisk direktör, uppgav att kommunen inte vet hur den ska hantera problemet. Det saknas en strategi för EU-migranterna.
Lars Bergwall (C), tidigare ordförande i socialnämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen, tycker inte att kommunen sak gå för långt i sitt stöd.
– Vi tycker inte att det ska inrättas ett härbärge i Lund. Då kommer det bara fler hit. Detta är en nationell fråga, säger han.

Vad gäller migranternas läger på parkeringen menar Lars Bergwall att Lund ska göra som andra kommuner.
– De får åka hem om de inte kan försörja sig. Det är principen med den fria rörligheten inom EU och den gäller alla. Annars blir det en polisiär fråga, säger han.


Lars Bergwall utgår från att Lund liksom andra kommuner erbjuder migranterna en bussbiljett till sina hemländer.

Göran Wallén (M), socialnämndens ordförande, menar att kommunen måste ha en pragmatisk syn på EU-migranterna. Visserligen är frågan internationell, men den kommer inte att lösas innan vintern kommer.
– Vi är inte tvungna till detta men av humanitära skäl vill jag försöka lösa frågan temporärt, säger han.
Socialnämnden är fortfarande beredd betala hyran för ett härbärge, vilket var på tal förra året. Kyrkan skulle stå för själva verksamheten. Då rann planen ut i sanden eftersom sommaren kom.
– Nu har frågan aktualiserats igen. Vi ska därför ha ett möte med kyrkan om några veckor. Sedan vet jag inte om vi har kvar den lokal som aktuell. Vi skrev aldrig något kontrakt med LKF, säger Göran Wallén.
Han är dock medveten om att den åtgärden kanske inte är tillräcklig. I Stockholm och Göteborg finns redan härbergen. Trots detta bildas det ändå tältläger.

– Kanske ska vi upplåta vinterstängda campingplatser som ett komplement så att migranterna får duscha och använda toaletter, säger Göran Wallén, som betonar att han funderar fritt. Inget är bestämt i den riktningen.
LUND

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×