I kväll är han husband i Bingolotto och på måndag far han till Kina för att inviga en filmfestival. Robert Wells har fullt upp. Foto: Jonas Ekströmer
I kväll är han husband i Bingolotto och på måndag far han till Kina för att inviga en filmfestival. Robert Wells har fullt upp. Pressbild

”Politiker borde
spela i band”

Robert Wells är en engagerad man, inte bara i sina egna konserter. På somrarna har han pianoläger för ungdomar och han samarbetar också med Rytmus-gymnasierna dit han åker runt och håller seminarier.
Musik är viktigt, tycker 52-åringen, som redan när han var sju bestämde sig för att bli pianist.
– Att låta ungdomarna få spela i ett band eller sporta, det är så man lär man sig spela i grupp och kompromissa. Politikerna fattar inte hur viktig musiken är i skolan, nu är det den minsta delen i undervisningen.

Allt det där och lite till hann Robert Wells säga till den socialdemokratiske ledaren när de träffades. Och han tycker att musikvärlden kan vara en bra förebild.
– Att leva på turné som jag gjort i så många år gör att man lär sig att det är nödvändigt att kompromissa. Klart att man ryker ihop ibland, men sedan löser man det. Man får aldrig sopa undan problem och man gömmer sig aldrig bakom andra. Det är jag noga med. Det är därför jag haft samma basist i 29 år, samma trummis i 22.

Wells har fullt upp. På söndag är han husband i hos Oldsberg i Bingolotto, nu på måndag bär det av till Kina, där han är pianoprofessor och omåttligt populär, I somras höll han sin 53:e Kina-konsert i Rhapsody-in-rock-serien.
– Nu har jag fått det ärofyllda uppdraget att öppna Kinas största filmfestival. det gör jag på tisdag och onsdag kväll. Sedan bär det hem igen och nästa söndag är jag tillbaka i Bingolotto. Jag älskar det. Alla gig är viktiga, säger Robert Wells.

Som liten kallades han ”professorn” och på rasterna diskuterade han Carmen och de senaste klassiska konserterna med skolkompisarna. Kanske var han lite lillgammal.
– Jag är en gammal själ, jag älskar old time entertainment. Victor Borge, Charlie Norman, Bröderna Marx.
Hans förebilder är grunden till den musik han spelar. Den största och första förebilden var Arthur Rubinstein, som spelade Chopin. När Robert sedan upptäckte Status Quo med flera uppstod hans egen musikmix. Och så övade han på att spela piano.

I nionde klass såg han till att bli ordningsman så att han fick skriva upp frånvaron. Men han skrev inte upp sin egen.
– De kom på mig sedan. Jag hade störst frånvaro av alla i hela nian, därför att jag ville öva för att komma in på Akademin. Jag kom in som etta och skötte studierna.
Robert Wells spelade klassisk musik i skolan och populärmusik på pubarna i Gamla stan på kvällarna för att försörja sig. När hans musikprofessor kom på honom fick han en utskällning.
– Det var inte fint nog, fick jag höra. Då kände jag, det här är inte ok. Ingen annan kan tala om för någon vilken musikstil som är rätt.

Så föddes idén till Rhapsody in Rock.
– För mig är det mitt sätt att musicera, att blanda den musik jag tycker om. Folk har sagt att det är ett bra varumärke, men när jag var sexton bast tänkte jag inte på varumärke. Jag är strikt emot när man jobbar med crossover, att man gör det av strategiska skäl eller för att man tror att det går att tjäna pengar.
I höst blir det en liten turné med 25-årsjubilerande Rhapsody in Rock. Till Malmö, Baltiska hallen, kommer Wells med stor orkester samt sångerskorna LaGaylia Frazier och Sofia Källgren den 6 november,
– Folk ska känna sig inbjudna. Jag vill skapa bra underhållning och ska försöka att inte göra det för långt. Det ska kännas nära och folk ska inte bländas av en massa strålkastare. Jag vill verkligen ta in publiken, säger Robert Wells.

Webb-tv kultur

×