sin självklara plats bland städerna i Europa på mellanvågsskalan på dåtidens radioapparater.
Veteranljuddag vid Hörby Radioförenings museum i Östra Sallerup. Bengt Almkvist bjuder ut en Sundberg kristallmottagare på auktion.
Veteranljuddag vid Hörby Radioförenings museum i Östra Sallerup. Fr v: Kalle Johansson
Bertil Hansson
Nils-Martin Andersson och Roy Sandgren.
Spoltruckarna var i drift 1952-1973. De var stora och tunga. Truckarna gick på räls och fick bytas varje gång man skulle byta frekvens i kortvågssändaren.
Kjell Larsson i Hörby Radioförening visar en mikrofon med drygt 80 år på nacken.

Radion satte Hörby på kartan

På lördagen hölls en veteranljuddag vid radiomuseet i Östra Sallerup. Ett 50-tal teknikentusiaster mötte upp för att titta på sändare, mikrofoner, radiomottagare och annan utrustning från förr. På grammofonen snurrade stenkakor och i Kulturhuset bjöds det på Radiokaka.
– Det har fungerat fantastiskt bra, över förväntan faktiskt. Det beror väl på att vi är ”radioter” allihop som är här, skrattar Alf Ungesson, legendarisk radiohandlare i Eslöv och en av eldsjälarna i Hörby Radioförening.

Föreningen har precis renoverat och byggt ut sitt museum, på Kulturhusets baksida. Här berättas det om hur det gick till när lilla Östra Sallerup, några kilometer från Hörby, på 1930-talet blev platsen för en av de största radiostationerna i Sverige.
– Den första stationen låg i Karlsfält och stod klar 1929. Det var en rundradiostation med en effekt på 10 kW. Den ersattes 1937 med en ny station på 100 kW och denna byggdes senare ut med en kortvågsstation, berättar Kjell Larsson, sekreterare i Hörby Radioförening.
Den nya stationen byggdes i Östra Sallerup, på den plats där radiostationen låg kvar ända fram till stängningen för fyra år sedan. En radioepok var därmed över, men tack vare Hörby Radioförening kunde mycket av den unika tekniska utrustningen räddas. Apparaterna och föremålen finns nu till allmänt beskådande i föreningens museum.
– En del av föremålen kommer från den radioutställning som fanns på radiostationen tidigare, förklarar Kjell Larsson.

I museet finns även en skalenlig modell över det område där radiostationen låg. TV-masten finns också med i modellen.
– Det är egentligen två olika saker. Många blandar ihop TV-masten med radiostationen eftersom masten är ett riktmärke och syns långt iväg. Men TV-masten kom först 1959 och den är dessutom fortfarande i drift.
Tack vare mellanvågssändningarna från Karlsfält och Sallerup blev Hörby ett välkänt begrepp och nämndes i samma andetag som storstäder som Hamburg, London och Stuttgart.
När den ännu kraftfullare kortvågssändaren togs i bruk kunde sändningarna från Hörby höras över hela jordklotet. Det var dåtidens motsvarighet till dagens Internet, och plötsligt öppnades nya möjligheter att informera svenskar i utlandet om nyheter och annat som var på gång hemma i Sverige.
– Radiostationen har varit jätteviktig för Hörbys historia. Man fick spjutspetsteknik till Östra Sallerup. Det skapades många arbetstillfällen och man låg i framkant i Sverige, berättar Nils-Martin Andersson i Radioföreningen.
– Hörby var en av de större sändarna i landet, och här fanns även en omfattande tillverkning av antenner och komponenter, inflikar Kjell Larsson.

Veteranljuddagen blev så lyckad att det redan på lördagen började att pratas om en uppföljare vid museet nästa år.
– Den tekniska utvecklingen går ju framåt, men vi tycker att det är skoj att kunna bevara utrustningen och berätta för allmänheten, inte minst ungdomar, om hur det såg ut och fungerade en gång i tiden, säger Nils-Martin Andersson.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×