Tre män åtalas för attack mot flyktingar

Enligt åklagaren hade männen, som är mellan 21 och 23 år gamla, bestämt sig för att söka upp och ge sig på somalier på kvällen den 20 augusti.
De begav sig därefter till en flyktingbostad i centrala Tomelilla där tre somaliska bröder låg och sov. Bröderna väcktes brutalt av att gärningsmännen kastade stenar, cyklar och andra föremål mot bostaden så att flera fönster krossades.

En spikförsedd träplanka som kastades in landade i en av flyktingarnas säng och en annan av dem fick glassplitter i sin säng.
De tre åtalade männen ska också ha skrikit ”sieg heil” och rasistiska uttalanden som ”jävla blattar” och ”somalierna borde dö”. De betedde sig även hotfullt genom att slå och banka på rutorna.
Enligt åklagaren triggade de tre männen varandra med sitt aggressiva beteende. I åtalet framgår det också att en fjärde gärningsman, som inte har kunnat identifieras, kan ha varit med vid attacken.

Flera grannar vaknade av skriken och oväsendet utanför flyktingbostaden. Två av dem befann sig på sin balkong och utsattes även de för stenkastning av de hotfulla männen. Stenarna krossade flera fönsterrutor på parets hus och de tre männen ska ha ropat ”jävla somalieälskare” och andra tillmälen åt grannarna.
De drog sedan vidare till torget i Tomelilla, där de fortsatte att skrika rasistiska glåpord som hördes av både förbipasserade och polisen som nu hade anlänt.

De tre männen greps och i samband med det ska den 21-årige mannen ha sparkat en kvinnlig polis på benet. Han gjorde också motstånd genom att kränga med kroppen under gripandet på torget. 21-åringen åtalas därför för våld mot tjänsteman samt våldsamt motstånd.
Alla de tre åtalas också för försök till misshandel, skadegörelse och hets mot folkgrupp. Enligt åklagaren var de hotfulla och kränkande uttalanden som männen skrek riktade mot gruppen somalier eller mörkhyade personer.
22-åringen hade cannabis i blodet vid gripandet och åtalas därför även för ringa narkotikabrott.
Rättegången mot de tre männen, som har suttit frihetsberövade sedan händelsen, börjar den 3 oktober.

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×