Larsson debuterar som deckarförfattare under namnet Anna Karolina. Foto: Aline Lessner
Anna Karolina Larsson debuterar som deckarförfattare under namnet Anna Karolina. Foto: Aline Lessner
Anna Karolina Larsson debuterar som deckarförfattare under namnet Anna Karolina. Foto: Aline Lessner

Blev deckardebutant på ren impuls

Inspirationen till Stöld av babian fick Anna Larsson av vardagen som polis och av Jens Lapidus. I Stöld av babian blandar hon den kriminella världen Lapidus ofta beskriver inifrån med den polisvärld hon själv känner väl.

– När jag jobbade som polis i Stockholm fick jag så mycket idéer, tokigheter som man är med om, berättar hon. Det kan vara både allvarliga och lustiga saker. I samma veva läste jag Jens Lapidus Snabba cash som jag verkligen tyckte stack ut i genren och då fick jag för mig att jag också skulle skriva en bok.

När Anna Larsson
fick sin idé hade hon inte skrivit någon skönlitteratur tidigare så hon anmälde sig till en veckokurs i att skriva kriminallitteratur som hölls av författaren Sören Bondesson som undervisat bland andra just Jens Lapidus och även Åsa Larsson. Under kursen skrev Anna några sidor men sedan la hon dem åt sidan. Livet förändrades och hon träffade sin nuvarande man, flyttade till Malmö och Limhamn och blev mamma till tvillingar. Så småningom vaknade längtan efter att skriva igen och Anna Larsson sökte till Lunds Universitets författarskola.

– När jag kom in där hade jag faktiskt kommit riktigt långt i min första bok, berättar hon. Jag jobbade halvtid och pluggade heltid och på skolan fick jag tid att skriva klart, att redigera och så fick jag både handledning och inspiration.

Hon fick också en egen agent, en före detta elev på skolan som startat egen agentur hade hört talas om hennes manus och ville gärna jobba med henne.
– Han skickade min bok till Norstedts och de gillade den, konstaterar hon.

Stöld av babian
har tre olika huvudpersoner – Amanda som är nyutbildad polis med en egen agenda bakom yrkesvalet, Adnan som precis avtjänat ett fängelsestraff för narkotikabrott och så Magnus som är kriminalkommissarie och gärna utnyttjar sin position. Handlingen rör sig i högt tempo mellan de tre personerna, deras liv blir allt mer sammankopplade och många mörka hemligheter avslöjas.

– Jag ville inte skriva en klassisk deckare som börjar med mord. Jag ville ha med olika världar och relationer och spänningen i att en polis och en kriminell får ihop det. Jag visste också att jag ville ha tre huvudpersoner att följa och att språk och stil skulle skilja sig åt mellan de tre. Adnans kapitel är skrivna med korta meningar och högt tempo medan Amanda har längre meningar och ett annat tempo och Magnus blev ganska lik Adnan.

Att Anna Larsson själv jobbat som polis sedan 2001 har naturligtvis stor betydelse för skildringen av till exempel Amandas och Magnus yrkesverklighet.
– Som polis får man mycket frågor så jag ville ha med vardagssnacket och hur man jobbar och hur det är att åka radiobil till exempel.

Det var också
i radiobil som Anna Larsson började som polis. Hon hann även med att jobba i rånkommissionen i Stockholm innan den där kärleken lockade henne till Skåne och Malmö där hon nu sitter i polisens ledningscentral. Att skriva om det yrke hon utövar ser Anna Larsson inte som något problem – även om hon tycker det känns bra att jobba i Malmö och låta bokens handling utspelas i Stockholm.

– Mycket av det som händer i boken är ju saker som har hänt i verkligheten – dock inte själva huvudhandlingen. Jag tror nog att mina gamla kollegor i Stockholm känner igen sig lite. Den händelse som finns med i boken där en polis monterar in en kamera i de kvinnliga polisernas omklädningsrum har till exempel verkligen hänt.

Stöld av babian är första delen i en planerad trilogi och Anna Larsson har redan börjat skriva på del två – även om hon tycker att det är svårare att hitta skrivtid nu när författarskolan är avslutad. I del två är Amanda och Adnan kvar som huvudpersoner medan Magnus har förpassats till bakgrunden och hans fru Pia kliver fram som den tredje huvudpersonen.

– Handlingen här kommer också att röra sig mellan olika världar. Det kommer att handla om narkotika, om kannibaldrogen som i min bok har kommit till Sverige.

Anna Larsson trivs med sitt jobb men drömmen är ändå att någon gång kunna skriva på heltid.
– Det är slitigt att hinna med. Jag skriver på kvällstid men barnen har blivit större och lägger sig senare och då blir man tröttare på kvällarna.

Nu ligger i alla fall Stöld av babian på bokhandelsdiskarna och författarnamnet på omslaget blir kort och gott Anna Karolina. Anna Larsson ville nämligen inte riskera att förväxlas med vare sig Anna Jansson eller Åsa Larsson och har därför plockat bort sitt efternamn och lagt till sitt andranamn Karolina i stället.
– Fast boken är såld till Tyskland också och där ville de ha Larsson kvar eftersom det låter så svenskt.

×