Moderaterna bjuder
in även SD till samtal

– Vi ska samtala med vart och ett av partierna och lyssna på vad de tänker sig. Utifrån det vill vi om möjligt bilda ett majoritetsstyre och därför är det viktigt att vi även tittar över blockgränsen, säger kommunalrådet Stefan Lundgren (M).
Med start på fredagen kommer en delegation av honom och andra M-politiker att träffa alla de andra partierna som fått mandat i fullmäktige, ett och ett.

Syftet är att reda ut vilken allians som ska styra Sjöbo under de närmaste fyra åren, något som är långt ifrån självklart efter att valet i söndags ritade om den politiska kartan.
Den tidigare borgerliga alliansen M, C och FP kan inte längre få majoritet i fullmäktige med hjälp av Sjöbopartiet, eftersom de fyra partierna sammanlagt förlorade sex stolar i fullmäktige. Samtidigt fick Sverigedemokraterna var femte röst i kommunen och är nu jämnstarka med Socialdemokraterna.

Stefan Lundgren berättar att Moderaterna utifrån valresultatet tänker inta en mer ”ödmjuk” inställning än tidigare – vilket bland annat innefattar att även bjuda in SD till samtal.
– Vi tänker inte samarbeta med dem i någon allians och vi kommer inte heller bjuda in dem som stödparti. Men det är viktigt att ändå lyssna på dem och låta dem vara med i den politiska processen. Vi kan inte bara frysa ut dem.
Stefan Lundgren påpekar att det även kommer att innebära att SD krävs på svar i fler frågor än tidigare. Han tror att många av väljarna inte vet vilken politik partiet har i andra frågor än invandringen, som att de på nationell nivå till exempel vill begränsa aborträtten kraftigt.
– Man måste respektera demokratin, 20 procent har ändå lagt sin röst på dem. Men då måste SD också visa vad de tycker i sakfrågor, det går inte att sitta tyst i fullmäktige.

Moderaterna planerar också att vara mer generösa med att låta andra partier få poster som ordförande och vice ordförande i nämnderna än förra mandatperioden. Stefan Lundgren berättar att partiet även överväger att släppa in Socialdemokraterna i nämndernas presidier igen, antingen genom att ge dem någon post som vice ordförande eller genom att återinföra den borttagna posten som andre vice ordförande.
En framtida allians ska däremot i första hand bestå av enbart borgerliga partier, menar Lundgren.
SD:s ordförande Lars-Wilhelm Larsson säger att han ser positivt på att Moderaterna öppnar upp för fler samtal med hans parti. Han säger sig inte heller ha något emot att få visa sin ståndpunkt i fler debatter än tidigare.
– Vi är inte av åsikten att vi har suttit tysta i fullmäktige. Men naturligtvis måste varje parti stå för sin politik.

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×