Folkpartiet snuvar SD på ett mandat

Baserat på rösträkningen under valnatten såg Folkpartiet ut att få nöja sig med tre mandat i Malmös kommunfullmäktige. Men sedan förtidsröster och utlandsrösterna räknats presenterades i onsdags ett preliminärt valresultat som visar att Folkpartiet får 5,5 procent av rösterna.och därmed tar ett mandat av Sverigedemokraterna. Folkpartiet kan alltså komma att behålla de fyra platser i kommunfullmäktige som man haft sedan valet 2010.
På valnatten beräknades SD få nio mandat, men nu ser det alltså ut som att det blir åtta i stället.

Fredrik Sjögren (FP) är glad över resultatet.
– Jag har suttit som ersättare i fullmäktige och att få en egen plats innebär att man driva sin politik mer aktivt, säger han.
Hans hjärtefråga är skolan där han vill se förändringar i form av större resurser och mer frihet till lärarna.
– Malmö är den kommun i Skåne som lägger näst minst resurser på skolan och det är viktigt att kommunen tar sitt ansvar, säger han.

Som partiets tredjenamn är han garanterad en plats men gläds åt att Folkpartiet kan ha knipit en plats från Sverigedemokraterna.
– Även om det inte förändrar något majoritetsförhållande är jag som liberal glad att deras inflytande minskar. SD är det parti vars politik står längst ifrån vår.
Om det preliminära valresultatet står sig betyder det att Fredrik Sjögren får sällskap av partikollegan Anneli Bojesson (FP).

Hon är partiets femtenamn, men fjärdenamnet Gustav Georgson som annars stod på tur, flyttar från Malmö och lämnar därför sin plats till förfogande.
– Även om det inte är helt klart än känns det jättefint att SD inte tar vårt fjärde mandat. Om jag kommer in ska jag verka för valfrihet i äldreomsorgen, säger Anneli Bojesson.
På lördag presenteras det slutgiltiga valresultatet.

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×