Sex års straffarbete i stället för asyl

I alla fall gjorde amerikanen Matthew Miller det. Vilka skäl han hade kan vi bara spekulera om, precis som vi inte alltid vet exakt vilka skäl de asylsökande har som kommer till Sverige.
När Miller landade i kommunistdiktaturen den 10 april rev han sönder sitt turistvisum och krävde asyl.

Nu har han fått beskedet: sex års straffarbete. Därmed når den redan usla relationen mellan USA och Nordkorea en ny bottennivå.
Praxisen att gömma, bränna eller riva sönder handlingar är inte ny. När jag tog emot chilenska flyktingar på 70-talet kom en av de som fått stanna och etablerat sig på svensk mark senare tillbaka och lirkade fram ett pass ur gömmorna i källaren i den fastighet där verksamheten pågått.

Som sagt, människors skäl är svåra att överblicka.
Att Sverige har världens kanske mest generösa praxis för flyktingmottagande vet vi. Kommunistiska Nordkorea måste vara rena rama motsatsen. Fler amerikanser sitter fängslade, bland annat en man som delat ut biblar. Vilket brott!

Inte ens de flyktingrestriktiva Sverigedemokraterna vill nog ge människor ett sådant mottagande som nordkoreanerna visar upp.
Det handlar inte ens om flyktingpolitik i Norkoreas fall. I stället köpslår diktaturen med USA om fångar för att få uppmärksamhet och pengar.
Kan man sjunka lägre?

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×