Ola Kollén uppger att de anställdas strategi än så länge är att försöka få ledningen att ändra sig.
Patrik Kollén
fem år
Emil Sjöberg med Lily
fem månader

Ägarna ville inte tala med trotjänarna

När sammanträdet inne i byggnaden startat klockan tolv stod det klart för arbetarna, som väntat i flera timmar utanför entrén, att Finn Rausing hade smitit in bakvägen.
– Jag tycker att det är ryggradslöst. Han hade kunnat komma ut och prata med oss. Här bland oss finns folk som jobbat i 30-40 år på fabriken. De har gett sitt liv till företaget, sade Ola Kollén, förstereserv för GS-facket i de anställdas förhandlingsdelegation.

Initiativet till samlingen utanför entrén kom från fabriksgolvet, från de anställda själva, utan inblandning från facken. Cirka ett hundratal nuvarande anställda och pensionärer hade hörsammat uppropet och var på plats i god tid innan delegationen med Rausings väntades komma.
– Vi vill göra det lilla vi kan. Det är därför vi är här i dag, sade John Persson, som jobbat på Tetra Pak i 13 år.
– Vi hoppas att ägarna beslutar sig för att inte lägga ner. Familjen, inte ekonomerna, är vårt sista hopp, sade Magnus Asgeirsson, anställd.

I leden mumlades det om att den gamle Ruben Rausing, grundaren, aldrig hade gjort så här. På den tiden var Tetra Pak som en familj. Ruben Rausing var på anläggningen i stort sett varje dag och kände de anställda på golvet.
– Under 1960-talet fanns det en tyst överenskommelse mellan de anställda och ledningen. Alla var med och byggde upp företaget och ställde upp även när tiderna var dåliga. När det kom in pengar fick de anställda sin lön, sade Jenny Rosberg. Hennes far började på Tetra Pak i mitten av 1970-talet.

I Lund drabbas drygt 250 direkt av nerläggningen. Med familjer och anhöriga kan det vara ett tusental som berörs. Med underleverantörer ännu fler.
– Det är helt sanslöst vilken stor påverkan sådant här har på ens liv. Jag får nog byta lägenhet och sälja bilen. Man läser om det i tidningen när det händer med Saab och andra företag, men man tror aldrig det ska drabba en själv, sade John Persson. Han är 40 år gammal och har bara haft detta och ett annat jobb tidigare i sitt liv.

– Jag hade bara några år kvar till pensionen. Problemet är att tre till i familjen blir uppsagda, min fru och mina söner. För dem är det en katastrof. De har barn att försörja, sade Jan Gustavsson, 62 år. Han har jobbat på Tetra Pak i 41 år.
Niklas Starow, ordförande för GS-facket, uppgav efteråt att mötet med Finn Rausing var konstruktivt.
– Vi framförde vår syn på saken. Vi fick svar på en del frågor men fick också nya frågeställningar. Läget är varken ljusare eller mörkare. Vi är fortfarande under nedläggningshot, men vi jobbar vidare, sade han.

Dagens fråga

Var det rätt land som vann VM i fotboll?

Loading ... Loading ...
×