100 millimeter
regn på ett dygn

Under måndagen rådde det kaos i trafiken sedan flera gator och vägar i och runt Malmö helt eller delvis stängts av som följd av översvämningar. Dessutom saknade runt 1 700 kunder i Malmö ström efter helgens oväder. Enligt Eon har en del av stadens transformatorstationer, som är belägna under mark, slagits ut då de svämmats över. Bolaget har tre stationer i källaren till skyskrapan Kronprinsen där situationen har varit särskilt svår.

– I hela Malmö försöker man pumpa bort vatten, men det kommer bara tillbaka, berättade Björn Persson vid Eon:s pressjour på måndagsmorgonen.
Skånes universitetssjukhus (Sus) i Malmö drabbades också hårt av regnovädret. Vare sig patienter eller personal har kommit till skada, men hela kulvertsystemet under sjukhusområdet översvämmades av smutsvatten. Kulvertarna har återställts men kan inte användas förrän de har sanerats.
– Det gör det svårt att flytta patienter mellan olika avdelningar och kliniker, säger Anna-Lena Boive, informationsansvarig på Sus till TT.
Hundratals husägare, företagare och garage har också drabbats av översvämningar. Telefonerna hos försäkringsbolagen går varma. Trygg Hansas kunder har haft svårt att komma fram på grund av trycket, och Länsförsäkringar blev tvunget att förstärka bemanningen på sin jourtelefon efter ovädret.
– Vi får in många skadeanmälningar. Skadorna varierar väldigt mycket. Det är alltifrån lindriga skador som torkar upp över dagen till situationer som kräver omedelbar sanering, säger Ingemar Helgesson, kommunikationsdirektör på Länsförsäkringar Skåne.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×