Omkring 150 personer deltog i tåget som startade på Möllevångstorget. Foto: Lars Johansson
Daniel Sestrajcic (V) krävde en oberoende utredning av händelserna på Limhamns torg.
Gudrun Schyman uppmanade polisen att tillämpa lagen om hets mot folkgrupp och därmed stoppa möten med fascistiska budskap.
Demonstrationen avslutades framför polishuset på Davidshallstorg.
Det har var den tredje demonstrationen på mindre än en vecka.

Ännu en protest mot polisvåld och nazism

– Det är viktigt att hålla trycket uppe mot Skånepolisen som även tidigare utmärkt sig i det här avseendet, säger Sten Axelson Fisk från Rättvisepartiet Socialisterna, som var arrangör tillsammans med Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ.
Omkring 150 personer deltog i tåget som gick från Möllevångstorget till polishuset på Davidshallstorg, mestadels i regn.
Daniel Sestrajcic, ordförande för Vänsterpartiet i Malmö, krävde i sitt tal på Möllevångstorget en oberoende utredning av vad som hände i samband med protesterna mot Svenskarnas parti:
– Det är enda möjligheten för att återställa förtroendet för polisen.
Han ansåg också att det finns ett systemfel inom polisen:
– Att rida in med hästar i folkmassan är både avskyvärt och skandalöst – det kan inte motiveras av att det fanns en handfull maskerade demonstranter bland den stora gruppen Malmöbor som protesterade mot nazister.
Samtidigt välkomnade han det engagemanget som visats:
– När polisen inte klarar av att skydda Malmöborna mot fascismen måste vi säga ifrån och sätta stopp.
Feministiskt Initiativs talesperson Gudrun Schyman höll sitt anförande på Davidshallstorg och inledde med att påpeka att hon träffat många bra poliser:
– De har gett mig beskydd vid behov och möjlighet att arbeta politiskt utan rädsla.
Men samtidigt frågade hon sig hur processen gick till när antifascistiska demonstrationer kom att betraktas som hot mot demokratin:
– Tidigare har polisen med stöd av lagen om hets mot folkgrupp stoppat möten med BSS och Vit Makt, men nu har högerextremismen normaliserats och lagarna tillämpas inte samtidigt som antifascisterna tystas.
Sten Axelson Fisk, som är läkarstudent, berättade hur han i Limhamn för första gången såg blod på marken i samband med en demonstration:
– Att polisen fördröjde vårdinsatserna är lika skandalöst som deras våld – det här var skador där snabba åtgärder kan vara livsviktiga.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×