Påridningen som enligt polisen orsakades av stenkastning från demonstranterna. Foto: TT

Polisens lögner om demonstranternas våld

Under rubriken ”Allvarlig ordningsstörning vid Limhamns torg” publicerade polisen sin version av vad som hände vid demonstrationen mot Svenskarnas parti under lördagen. Anklagelserna är allvarliga.
”Återigen använder vi polisrytteriet för att skingra våldsverkarna som i detta skede kastar stora gatstenar och ammoniak i stor omfattning mot polis”.
Man påstår också att ambulanspersonal har blivit attackerade.
”Vi har arbetat med att få in ambulanspersonal till plats, vilket har varit svårt. Både ambulanspersonal och polis har i detta läge blivit angripna av våldsverkare”.

Vi var ett 20-tal journalister på plats och alla missade dessa händelser. Jag började ringa runt och den förste jag kom i kontakt med var Hans Ivarsson.
Hans är beredskapsläkare och var ansvarig för ambulanspersonalen.
– Jag kan inte svara för polisens rapportering, men vi kan konstatera att ingen i personalen har blivit attackerad och det finns inga skador på några fordon, säger han.
Så ingen attack har ägt rum?
– Inga attacker. När den första ambulansen skulle hämta en person uppfattade de situationen som potentiellt hotfull, men det reddes upp snabbt och därefter fanns det inga problem med den övriga räddningen.

Trots ett enormt journalistiskt material av bilder, filmer och liverapporter från platsen finns det heller ingenting som styrker att demonstranterna ska ha kastat gatsten.
Det är en bild som delas av Christian Löv, 39, som var där som sjukvårdare tillsammans med sin cykelklubb CK Avanti. Christian har varit på demonstrationer som sjukvårdare i 15 år.
– Jag såg ingen stenkastning. Av erfarenhet vet jag att folk förbereder genom att lossa stenar och jag tittade både innan och efter runt torget och kunde inte hitta något, säger han.
Christian hade en bra överblick över den vänstra delen av torget.
– Som sjukvårdare håller man sig längre bak i en sekundär position för att kunna hjälpa skadade. Jag såg hur man kastade petflaskor men inga stenar, fortsätter han.

Katrin Bergqvist på polisen var den som skrev polisens version.
– Jag har inga uppgifter eftersom jag inte är i tjänst i dag, säger hon under söndagen.
Varför skrev du att det kastats gatsten?
– Jag vet att det har varit sådana händelser för att det har jag fått information om.
Av vem?
– Jag svarar inte på sådana frågor.
Har du sett några filmer eller bilder där det kastats gatsten?
– Jag kan inte svara på den frågan.
Därefter vill hon avsluta samtalet och hänvisar mig till Håkan Jarborg Eriksson.
Han är den som har ansvaret för polisinsatsen.
– Patruller på plats säger att det bröts upp stenar på en gata i anslutning till Linnégatan ungefär klockan 14.30 till 14.40.
Kastades dessa stenar?
– Jag kan inte säga att jag har det dokumenterat här.
Varför har ni gått ut och sagt att det kastades gatsten?
– Var uppgiften att det har kastats gatsten kommer ifrån kan jag faktiskt inte svara på.

Jag och fotograf Andreas Hillergren möts upp på Limhamns torg. 24 timmar tidigare har han här fotat när en man blir påkörd av en polisbuss. Minuter senare var han själv centimeter från att bli nedtrampad av polisens hästar.
Han har under sina år som fotograf bevakat många demonstrationer.
– Bryter man upp gatsten så märks det. Det brukar vara ett par stycken som bryter upp och langar till övriga som kastar. Jag såg ingenting av det och jag såg ingen stenkastning, säger han.
Vi vandrar runt längs Linnégatan. Letar i alla skrymslen och vrår.
Vi hittar inte en enda uppbruten gatsten.

Dagens fråga

Märkte du av det märkliga väderfenomenet igår morse?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×