Polisen ändrar sin
version från Limhamn

Håkan Jarborg Eriksson, kommenderingschef och ansvarig för polisinsatsen i Limhamn, erkänner att polisen spritt en felaktig bild över situationen för ambulanspersonalen på Limhamns torg.
– Ett olyckligt misstag som vi ska rätta till. Vi borde hellre ha skrivit ”hårt ansatt”, säger han.
Han medger också att uppgifter om att ”stora gatstenar” kastades mot poliserna kan vara felaktiga.
– Jag kan inte säga att det kastades gatstenar. Men bland allt som kastades mot poliserna och polisryttarna, bland annat petflaskor och glasflaskor med ammoniak, fanns stenar. I vår händelselogg finns också en uppgift från poliser som sett hur gatstenar brutits upp. Vi undersöker nu närmare vem som lämnat den upplysningen.
Det är dock hur polisrytteriet användes som har dragit på sig den största uppmärksamheten. Flera kritiker talar om övervåld sedan de tagit del av dramatiska bilder på hur demonstranter vräkts omkull och hamnat under hästarna. Enligt Jarborg Eriksson har polisen här anmält sig själv för att åklagare ska utreda händelsen.
– Därför kan jag inte kommentera saken närmare, annat än att det finns utvecklade metoder för hur och när man kan använda rytteriet för att skingra en folkmassa, till exempel om det håller på att urarta till våldsamt upplopp, säger han.
TT: Men hästar före exempelvis vattenkanoner?
– Både vattenkanoner och gas ligger högre upp i våldstrappan än att använda ryttarna. Sedan gäller det som alltid att inte använda mer våld än situationen kräver. Här kom folk till skada och det är i sig naturligtvis ett misslyckande för polisen, säger Jarborg Eriksson.
Att skicka in polisryttare för att skingra en folksamling på det sätt som skedde i lördags är mycket ovanligt.
– Det är väl första gången man kan se det här uppträdandet. Det vi ser på bilderna, att man rider över personer, tillhör inte vanligheterna, säger Per Engström, chef för enheten ordning och säkerhet på Rikspolisstyrelsen.
Polisen har rätt att använda våldsamma metoder om en folksamling inte skingrar sig trots uppmaningar eller går till attack mot polisen. Och att använda hästar för så kallad splittring är en av möjligheterna. Engström vill inte bedöma om Malmöpolisen gjorde rätt eller fel, men tycker att det är viktigt att händelsen utreds.
– Det är ju alltid ett misslyckande när polisen skadar någon eller när polisen skadas.

Dagens fråga

Märkte du av det märkliga väderfenomenet igår morse?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×