Föreningen Jöns Henrikssons Minne har tillsammans med konditor Lotten Bladh tagit fram ett 1600-talsbröd. Ann-Sofie Haraldsson är sekreterare i föreningen. Hon ses här tillsammans med Lotten Bladh och Eva Grip

1600-talsbröd ska sätta
renässanspark på kartan

Parkanläggningen anlades av den danske prästen Jöns Henriksson och är en av få bevarade 1600-talsparker i Sverige. Riksantikvarieämbetet klassar den som kulturminne med riksintresse.
Föreningen Jöns Henrikssons Minne arbetar för att bevara och restaurera parken, och samlar även information och fakta om Sallerups skvadron och Jöns Henriksson.

Som ett led i det arbetet har man tillsammans med konditor Lotten Bladh på Tahiti i Hörby tagit fram ett 1600-talsbröd med namnet Jöns Henrikssons Bröd. Förhoppningen från föreningens sida är att det ska bidra till att göra Prästgårdsparken ännu mer känd för allmänheten.
Alltihop började med ett arrangemang i kommunhuset i våras om renässansen.
Fikan som bullades upp var 1600-talsinspirerad, och det fanns bland annat ett surdegsbröd bakat på gammalt sätt.

– Jag fick uppdraget att göra ett 1600-talsbröd. Jag ringde Brödinstitutet och kollegor för att få tips och råd. Vetemjöl fanns inte att tillgå på 1600-talet och jäst var inte uppfunnet. Så det fick bli ett rågbröd gjort på rågsurdeg som matats upp under fem dagar, berättar Lotten Bladh.
Nu ska styrelsen i Jöns Henrikssons Minne beslutat att gå vidare med brödsatsningen.

1600-talsbrödet ska bland annat lanseras på matmässan på Ringsjöstrand på tisdag, och kommer då också att förses med informationslappar om Karl XI:s stenar och den danske prästens arbete med parken i Östra Sallerup.
– Jag tycker att det är väldigt roligt med historia, och det känns fantastiskt att få göra något för bygden. Jag tycker om att jobba med det lokala, säger Lotten Bladh.
– Förhoppningsvis ska det här leda till att parken blir mer välkänd. Det är fortfarande många som inte har varit där, säger Ann-Sofie Haraldsson, sekreterare i Jöns Henrikssons Minne.

Senare i år, den 5 oktober, ordnas en familjedag i Östra Sallerup. Jöns Henrikssons familjedag är namnet på satsningen, och då visas 1600-talsparken för allmänheten och Skånska Carolinerna är på plats och exercerar, Danska Drabanter visar färgglada uniformer. Snapphanen Svend Gönge och hans sällskap från Lundby i Danmark möter också upp, och det blir även hantverk, lek och danser och föredrag och mycket annat.

Lördagen den 4 oktober, kvällen innan familjedagen, ordnas en musikgudstjänst i Östra Sallerups kyrka med internationellt meriterade renässansensemblen Passatempo Renaessance Ensamble. Denna musikgudstjänst har blivit verklighet tack vare bidrag från Clara Lachmans fond och Svensk-dansk Kulturfond.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×