Foto: Andreas Hillergren

Fullt kaos när nazister höll torgmöte i Malmö

<
div class="ad-wrapper" data-slug="Mobil 2">

Nazistiska Svenskarnas partis (SvP) ledare Stefan Jacobsson är på valturné. Efter att ha hållt tal i Ystad gick färden vidare mot Malmö. Där väntade motdemonstranterna.
Det som egentligen skulle handla om Malmö mot nazism kom snart att handla om polisen mot motdemonstranterna.
Redan klockan 10 samlades runt 1 000 personer i Pildammsparken och tågade upp mot Limhamns torg. Där anslöt sedan ytterligare mellan 500 och 1 000 personer fram till klockan två då SvP kom.
Demonstrationen urartade snabbt. Polisen drog sina batonger och motdemonstranterna försökte hindra nazisterna från att komma in på torget genom att bilda en lång armkrokskedja. Försöken var förgäves och när Stefan Jacobsson med anhang ställde sig på torget exploderade platsen, både bildligt och ljudligt.
Ett tiotal knallskott brändes av och demonstranterna kastade in bengaliska eldar som snabbt rökfyllde torget.
Polisen hade snabbt tappat kontrollen över situationen och lösningen blev att ridande poliser drog fram genom folkmassan vilket ledde till flera skadade.
– Jag förstår inte vad de sysslar med, de försvarar nazisterna och slår ner oss, säger en kvinna som kallar sig Sofia.
Vid 14.


30 kulminerades kaoset då en av polisens Deltabussar körde över en demonstrant som inte gjorde något annat än att stå i vägen. Skånskans fotograf Andreas Hillergren fångade hela händelseförloppet och på bilderna kan man se hur demonstranten förvånat slår ut armarna när polisbussen plötsligt byter färdriktning och kör över honom.
– Jag såg hela händelsen och det är hela vansinnigt. De kör bara över honom trots att han inte gjorde något. Han stod ju bara där, säger en man som presenterar sig som Johan.
Eva-Gun Westford har själv inte sett bilderna och kan inte mer än bekräfta vad som hänt.
– En person har blivit påkörd av ett polisfordon och det är något vi kommer titta på och utreda, säger hon.
Hur tycker du att polisens insats har varit?
– Vi är inte nöjda. Vi har här ett antal personer som kommit till skada. Hela tiden hade vi inte full koll på situationen men det är så här vi jobbar och ibland blir det så här.
De ridande poliserna har fått mycket kritik i efterhand.
– De ska splittra en folkmassa och då ser det ut så här. Vi är väl medvetna om att det ser våldsamt ut när vi går fram. Jag kan inte svara på om de har agerat korrekt.
Westford säger också att polisens agerande kommer att utredas vidare och att det är svårt att kommentera enskilda händelser i nuläget.
– Det här var en politisk manifestation som inom några minuter kom att handla om något helt annat, nämligen våld. Personligen känner jag mig sorgsen över att en valrörelse ska starta på det här sättet.

Dagens fråga

Tänker du gå på mässan om Titanic?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×