Framför Tyra Larssons krabbasnårslängd står från vänster Barbro Nyberg
Britta Hammar

Vävd österlensk historia

Genom historien har kvinnor vävt, de äldsta svenska fynden är mer än 2000 år gamla.
– Vävnaderna från Österlen är väldigt speciella, här är rikt, jämfört med resten av landet, säger Kerstin Paradis Gustafsson som är en av författarna till antologin.

Det handlar om att bönderna har haft det relativt gott ställt i sydöstra Skåne och kunnat avvara tid till att skapa exeptionella verk i textil, förklarar hon.
Vi träffas i Ystad klosters källarvalv, där berättelser från hundratals år bakåt i tiden känns påtagligt visualiseringsbara. En efter en droppar bokens skapare in genom den låga dörröppningen.
– Det är ett knippe av de främsta textilexperterna i landet som bidragit till boken, säger Håkan Nilsson från Ystad fornminnesförening.
Texterna handlar om hur olika tekniker spridits över världen, hur man kan hitta liknande vävnader på avlägsna platser på grund av folkvandringar av olika orsaker, men också om hur man stannat vid specifika tekniker och utvecklat dem till perfektion.

I sydöstra Skåne hade man lin i varpen, berättar Kerstin Paradis Gustafsson. Rölakan och krabbasnår är de dominerande teknikerna.
– Vi har en mönsterskatt, som fortfarande används, säger Kerstin Paradis Gustafsson.
Vävnader och till och med vävstolar användes i stor mängd som hemgift.
– En välbeställd bonddotter skulle ha med en välfylld kista, säger Kerstin Paradis Gustafsson.
Men hemmen pryddes även av sådant som pågarna fått med sig.

Medförfattaren Barbro Nyberg berättar historien om när hon träffade Tyra och Britt Larsson i Simrishamn på 1970-talet. Tyra var Britts svärmor och hade åtagit sig uppdraget att väva en likadan, nästan fem meter lång krabbasnårslängd som den som Britt redan hade fått i arv.
Båda pojkarna behövde ju var sin.
Sagt och gjort, med Barbro Nybergs hjälp satte Tyra larsson igång i januari 1979 och blev klar på två månader.
Den är fantastiskt lik sin föregångare, både i färg och mönster och kan beskådas på utställningen på klostret, såväl som i boken. Där finns ocskå bilder av originalvävnaden.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×