Charlie Bengtsson från Lund hoppar i utan att tveka
trots varningarna. Foto: Andreas Hillergren

Expertens råd: Bada men svälj inte vatten

Otympliga kravallstaket och skyltar som avråder bad möter badgäster vid Barnviken och längs hela Sundspromenaden vid Västra hamnen. Och detta mitt i värmeböljan.
Det handlar om tarm-bakterier som av oklar orsak plötsligt kommit över gränsvärdet. En ny teori är att värdena kan ha orsakats av regnvädret.

– Det var likadant förra året, berättar Susanna Söderberg på Gatukontoret. Kommunen har tillsatt en konsult som skulle utreda frågan, men man har fortfarande inte hittat ett säkert svar.
-Men nu har vi lite mer att gå på. Det har faktiskt regnat kraftigt både i år och i fjol, någon dag innan proverna togs.
Det som då kan ha hänt är att fågel- och hundbajs tillsammans med stigande dagvatten kan ha sköljts ner i havet.

– Det är ganska skönt att det är så lugnt här, tycker Sanaz Hassanzadeh som åkt från Lund i ett ärende och stannat till för ett dopp. Hon solbadar på den folktomma bryggan och är inte rädd för att svalka sig i vattnet.
– Om de hade gått ut med att det var allvarligt hade det varit en annan sak, men nu ligger ju halterna bara strax över gränsvärdet.

De värden hon syftar på handlar om intestinala enterokocker som vid Sundspromenaden uppmätts till 320 bakteriekolonier per hundra mililiter. Riktvärdet ligger på max 300.
Inte heller Chriss Oredsson och Mikael Fast som ligger en bit bort oroar sig.
– Vi badade ju innan provresultaten kom, och vi har inte märkt någonting, säger Mikael Fast.
Det är inte heller allvarliga sjukdomstillstånd som är risken när man badar. Det finns olika typer av tarmbakterier som kan orsaka illamående, kräkningar och diarre. Det är sådana symptom som man i olyckliga fall kan få av att ha svalt badvatten.
– Sök inte läkare! Säger Inga Odenholt. Det går över av sig själv på två till fyra dagar. Men kom ihåg att dricka mycket vätska när det är så här varmt.

E. kolibakterien EHEC är en variant av tarmbakterier som kan orsaka njursvikt och blödningar, förutom diarre och kräkningar.
– Jag känner inte till något fall av EHEC som orsakats av bad, säger Inga Odenholt.
Kan man säga att det är en typ av turistdiarré som vi riskerar att drabbas av om vi får i oss badvatten med höga tarmbakteriehalter?
– Ja, det kan man säga, svarar Inga Odenholt.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×