Jan Björklund talar för tillväxt. Foto: TT

Verklig feminism

Folkpartiet är inte senkommet i den feministiska debatten, som många lär hävda efter Jan Björklunds tal. Redan förra året flaggade de för att det kunde bli en valfråga. Tyvärr har en verklighetsbeskrivning segrat där feminismen är en vänsterfråga och liberalismens avgörande roll för att vi kommit så långt som vi gjort har ersatts av barnspråkets ”regeringen är dum” oavsett vilken fråga man diskuterar. Folkpartiet är inte senkommet i feminismdiskussionen. De har bedrivit feministisk politik i minst hundra år innan Fi dök upp. Björklunds förslag om ökade karriärmöjligheter även för sjuksköterskor och förskollärare är bra. Men hans viktigaste inlägg handlade om det utan om tillväxt. Man har under den nya vänstervågen lyckats marknadsföra den som något negativt, i en lika häpnadsväckande som obehaglig kupp. Tillväxt kan aldrig vara dåligt, det handlar om vilken sorts tillväxt man vill ha och inom vilka sektorer. Tillväxten var det som räddade kvinnan från slaveri vid spisen och en för tidig död som fysiskt utsliten.

Allt annat är historierevisionism.

Att försvara RUT och den privata välfärdssektorn är retorik från förra valet. Men Folkpartiet vill driva frågan i alla fall. Det beror på att för en liberal feminist är det helt obegripligt att vilja hindra kvinnor som tidigare haft svårt att komma in på arbetsmarknaden från att försörja sig för att det inte passar tillräckligt väl in på den stunsiga sloganen om att man ”inte är till salu”. Tusentals kvinnor är numera genom RUT ”till salu” i betydelsen att man kan köpa deras kompetens och tjänster. De är till salu, eller som det också heter ”hederligt arbete” eller ”marknadsekonomi”, som inom parentes håller på att råda bot på världsekonomin. Lika bra att vänstern inte är till salu, ingen kommer att ha råd att köpa något om deras tillväxt- och kvinnofientliga politik får råda.
Björklund och FP pläderar för liberal feminism i motvind. Det är bara att hoppas att de står pall. Det har aldrig behövs mer än nu.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×