Körde på flyktingbarn – får skyddstillsyn

Det var fem ensamkommande flyktingpojkar som var på väg till Älvkullens fritidsgård för att spela biljard. Plötsligt kom en pickup körande mot dem i full fart på en stig nerför en slänt.

Flyktingarna sprang och försökte ta skydd bakom några containers men en av dem, en 18-åring, blev mycket rädd och kom på efterkälken och bilens förare vände om och tog sikte på honom.
Flyktingen skadade ena benet och föll baklänges till marken och föraren åtalades senare för att medvetet ha kört på honom.
Den påkörde 18-åringen fick sår, skrapmärken, en knäskada och senare en återkommande inflammation i ryggen, som han opererats flera gånger för.
Flyktingen förklarade senare för polisen att han blev mycket rädd och trodde att han skulle bli påkörd igen så att han skulle dö.
18-åringen kommer från ett land där det har varit krig och han blev under det mycket illa åtgången.

Påkörningen ledde till att all skräck kom tillbaka, vilket gjorde att han till en början blev helt paralyserad, har han berättat.
Vid en fotokonfrontation med tio bilder pekade 18-åringen direkt, och helt utan att tveka, ut mannen och det fanns även andra vittnen också till händelsen.

Den 26-årige föraren har i både polisförhör och under rättegången i Lunds tingsrätt hävdat att det inte var han som körde bilen vid tillfället. Han har inget körkort och påstår att han lånar ut den då och då till olika personer.

Det framgår av polisutredningen att den unge mannen flera gånger har varit i konflikt med ungdomar av utländsk bakgrund.
Höörsbon har själv berättar om en tidigare incident vid fritidsgården Borgen, då tre ”utländska killar” ska ha gapat och skrikit. Den åtalade uppger att han sa ifrån, vilket ledde till att det blev ”lite bråk”.

Han har också hävdat att några av killarna nästa dag sparkade på dörrarna på hans bil samt hoppade på motorhuven.
När polisen undrade varför den 18-årige flyktingpojken har pekat ut Höörsbon som förare av pickupen blev svaret att ”gänget med utländska killar” tycker att han borde sitta i fängelse samt att de anser att han är rasistisk.
Tingsrätten finner i sin dom att det var 26-åringen som körde fordonet vid tillfället, och att han därmed gjort sig skyldig till misshandel.

Däremot avvisar tingsrätten 18-åringens begäran om skadestånd på 5 000 kronor för sina skador. Tingsrätten anser inte att besvären med bland annat inflammationen i ryggen har ett bevisat samband med påkörningen. Rätten anser att flyktingpojken ska få 500 kronor för sitt skadade knä.
26-åringen är dömd flera gånger för grova olagliga körningar. Tingsrätten konstaterar att straffvärdet för misshandeln egentligen är fyra månader i fängelse. Eftersom målet tagit så lång tid att avgöra anser rätten att straffvärdet kan sänkas till tre månader.

– Misshandelsbrottet är av allvarlig natur och det hade kunnat få mycket allvarliga konsekvenser, skriver Lunds tingsrätt i sin dom.

– Men den påföljd som bör väljas för 26-åringen är inte fängelse. Han har samtyckt till att utföra samhällstjänst och får numera bedömas vara lämplig för en sådan påföljd, fortsätter rätten och konstaterar också att det finns indikationer på att det inträtt en förbättring i 26-åringens livssituation, bland annat genom att han fått ett jobb.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×