Jenny Wenhammar var en av dem som gjorde en bröstattack när statsministern höll tal i Almedalen.

Skånsk politiker bland aktivister i Almedalen

Jenny Wenhammar från Svalöv står som fjärdenamn på Miljöpartiets lista i nordvästra Skåne samtidigt som hon är grundare till aktionsgruppen Femens medlemmar i Sverige. Nu har Miljöpartiet reagerat på aktionen.
– Det är en viktig sak hon gör för att lyfta en viktig fråga. Men man kan inte göra så här som blivande riksdagskandidat, säger Petter Forkstam, ordförande för Miljöpartiet i Skåne, till Aftonbladet.
Enligt MP:s partisekreterare Anders Wallner, som kallar det hela ”oerhört allvarligt”, är det dock inte troligt att bröstprotesten leder till att kvinnan utesluts ur partiet.

När Skånskan når Jenny Wenhammar har hon medverkat i åtskilliga intervjuer sedan hon släpptes i torsdags kväll, då aktionen ägde rum. Orsaken till att hon inte hölls kvar var att hon inte hade tagit sig förbi polisens avspärrningar vid statsministertalet. Men hon vill gärna berätta sin version.


– Jag ångrar inte aktionen som var vårt sätt att protestera mot hela maktstrukturen och speciellt mot den gruvbom breder ut sig i Sverige och andra länder i dag, där det är storföretag som kör över den lilla människan, säger Jenny Wenhammar.

Officiellt protesterade aktivisterna i första hand mot den planerade kalkbrytningen i Ojnareskogen på norra Gotland.
Jenny Wenhammar säger att hon förstår Miljöpartiets synpunkter och att hennes medverkan i Femen är oförenlig med att kandidera för riksdagen.
– De ställer krav på att jag ska välja mellan att stå på riksdagslistan och att vara med i aktionsgruppen. Jag ska fundera till nästa vecka och ge ett besked till partiet då, berättar Jenny Wenhammar.

Hon har tidigare agerat i flera barbröstaktioner och dömdes till böter för olaga intrång efter sin barbröstade aktion på Rysslands ambassad i Stockholm förra året till stöd för homosexuellas rättigheter.
Då sa hon att hon tyckte att aktionen var rätt att göra, därför att de mänskliga rättigheterna, speciellt för homosexuella är åsidosatta i landet. Enligt uppgifter till Expressen gjorde kvinnorna aktionen för att de vill förändra hela maktstrukturen från grunden.
De tre övriga kvinnorna som deltog i bröstattacken är från Spanien och Frankrike och har suttit anhållna då polisen misstänker att de annars kan fly landet. De släpptes på fredagseftermiddagen efter att ha betalt böter. Rubriceringen är överträdelse av myndighetsbud och förargelseväckande beteende.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×