Kjell Nilsson och auktionsförrättaren Håkan Ottosson räknar med att många nyfikna kommer när auktionen hålls på lördag. Då ska allt bort som Kjell Nilsson har samlat på sig sedan 70-talet. Foto: Eva-Pia Wenger
Oket är från början av 1900-talet och tillhörde Kjell Nilssons morfar. - Någon gång måste jag göra mig av med det
säger Kjell Nilsson som auktionerar bort flera gamla
personliga prylar. Foto: Eva-Pia Wenger

Nu ska hela rasket bort

På den stora gräsplanen utanför gården längs Brukshusvägen står en minst sagt brokig samling i långa, prydliga rader.
Det är traktorer, potatissättare från 1950-talet, tvättställ, dräneringsrör, vägskyltar, slangar och mycket, mycket annat. Två personer från auktionsfirman går runt och sätter nummerlappar på allt.
– Vi bestämde oss för att vi skulle sälja sakerna i maj förra året. Sedan dess har jag jobbat hela året med att plocka fram grejer och sortera i lådor, säger Kjell Nilsson, 68.

Han bor i boningshuset med sin fru och därifrån ska inget säljas. Men allt som har hört till hans företag Björka åkeri & återvinning hoppas han bli av med på lördag, när den stora auktionen hålls med start klockan 11.
Då går allt under klubben som Kjell Nilsson har samlat på sig sedan han började sin verksamhet på gården 1972. Då bodde familjen i Sjöbo, men på 90-talet flyttade de ut till gården i Björka efter att ha byggt till boningshuset och en rejäl lagerlokal.

– Jag har köpt och sålt allt möjligt under åren. Mycket av det som säljs nu har jag själv köpt på auktion en gång.
Ett exempel är en spark av trä, som står i en samling av mer privata föremål utanför lagerlokalen. Här finns också ett ok som Kjell Nilssons egen morfar tillverkade i början av 1900-talet.
– Det använde han och mormor för att bära vatten till korna. När de sålde sin gård så gav de oket till min far och mor. Sedan har jag fått ta över det.

Alldeles intill står också ett helt intakt trädgårdsmöblemang med parasoll från 50-talet.
Inne i lagerlokalen finns ännu mer saker och Kjell Nilsson plockar fram en handfull instruktionsböcker till traktorer som i dag skulle betraktas som veteraner.
– När man köper en veterantraktor finns det nästan aldrig med någon instruktionsbok. Så det är nog väldigt intressant för folk som håller på med sådant, säger Kjell Nilsson.
Både han och auktionsförrättaren Håkan Ottosson tror att auktionen kommer att locka en lika brokig samling folk som sakerna.
– Det är lite unikt att det är så blandat. Vi har många lantbruksauktioner, men här finns också många udda och historiska prylar, säger Håkan Ottosson som räknar med att uppåt 800 personer kommer på lördag.

Anledningen till att Kjell Nilsson säljer allt är att han inte har några barn som vill ta över gården nu när han gått i pension. Beslutet att auktionera bort sitt livsverk växte fram under flera år, berättar han.
– Det har tagit mig 50 år att samla ihop det här. Och nu kommer det att ta fyra timmar att bli av med det.
Kjell Nilsson tycker än så länge inte att det känns särskilt vemodigt att allt ska bort. Fast vilka känslor som väcks när sakerna väl fraktas iväg på lördag kan han förstås inte lova.
– Jag tror inte att jag kommer att gråta när det händer, säger han och skrattar.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×