Vladanka Malesic och Ksenija Pevisic jobbar med flickors rättigheter i Serbien.
Lotta Granberg och Tiina Kantola är aktiva i Soroptimist International i Stockholm.
Tid för action.

Brokigt mingel på Nordiskt forum

På Malmö Arena var det full fart när Nordiskt forum drog i gång på torsdagen. Arrangemanget må vara nordiskt, men det var en synnerlig internationell publik som samlades på arenan, många beväpnade med katalogen som är sprängfylld med seminariemöjligheter.
– Nu ska vi sätta oss ned med en kopp kaffe och gå igenom vad vi ska lyssna på, sa Lotta Granberg som gjorde sällskap med Tiina Kantola, både från Stockholm och aktiva i Soroptimist International.
– Klart att Nordiskt Forum kan göra skillnad i kvinnofrågorna. 15 000 människor som samlas och ta med sig nya erfarenheter hem, det är maffigt, sa Lotta Granberg.

Från Köpenhamn kom Lisbeth Jörgensen me en sovsäck under armen för kommande övernattning. Hon arbetar med en organisation som vill förbjuda sexköp i Danmark. Och i den frågan finns definitivt lärdom att hämta här, konstaterar hon.
Men Nordiskt forum handlar också allmänt om kvinnofrågorna.
– Till vardags är vi små grupper. Ett möte som detta bygger upp styrka och sammanhållning.
Malli Silesi var en av seminarietalarna. Hon arbetar med kvinnofrågor i Tanzania, och erfarenheterna kommer hon inte bara att berätta om i Malmö utan senare även i New York.
– Vi har fortfarande en lång väg kvar i Tanzania.
Men, påpekade hon, kvinnofrågorna är universella, alla erfarenheter att dela, och Nordiskt forum stärker den fortsatta kampen.

Konferensen lyfter också fram ett otal olika initiativ och aktörer. Till exempel Region Värmland.
Marianne Nilsson, genusutvecklare på Region Värmland stod i foajén och marknadsförde deras fiffiga lilla broschyr om jämlik kommunikation. Små tips att tänka på när man ska kommunicera i olika sammanhang.
– Tanken väcktes när vi arbetade med ett magasin som kort sagt skulle göra reklam för Värmland.
Broschyren, som kort och gott heter ”Schyst!”, har blivit en veritabel succé´ och har väckt uppmärksamhet långt utanför Värmland. På två månader har 500 organisationer beställt den.

Dagens fråga

Har du nyhetspushar aktiverade i telefonen?

Loading ... Loading ...
×