Gertrud Åström och Malmös jämställdshetskommunalråd Martina Skrak (V) ser fram emot att kunna enas om ett slutdokument för Nordiskt forum. Samtidigt är det också viktigt att forumet besöks av många andra. Foto: Lennart Larsson

”Malmö mullrar av energi”

För hur duktiga politikerna än är så kan de inte på egen hand förändra samhället och göra det mer jämställt om inte alla är delaktiga förändringsprocessen, säger Gertrud Åström, ordförande för Sveriges kvinnolobby.
Hon tyckte sig redan på tisdagen känna hur Malmö ”mullrar av energi” inför jämställdhetskonferensen.
– Och i Norrbotten, där jag kommer ifrån, där håller man på att packa ihop för att åka till Malmö, försäkrade hon vid en presskonferens i Folkets park.
De är inte ensamma. Det väntas runt 15 000 besökare till de fyra konferensdagarna i Malmö.

Gertrud Åström hoppas som sagt att många fler vill vara med på ett eller annat sätt på forumet och framför allt ha roligt. Och sen, när folk träffats och fått impulser från varandra, kommer kanske jämställdhetsfrågorna in i den demokratiska processen på ett bättre sätt än de gör i dag.


För hur räknar man egentligen på finansdepartementet? Vad tar man hänsyn till? Och varför pratas det till exempel om att omsorg om gamla eller barn kallas för tärande verksamheter eftersom de kostar pengar?
– Om det anses vara problem med att människor är människor – ja, då har vi verkligen problem!
Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) höll med att det inte bara är deltagarna i konferensen som är viktiga.
– Det är viktigt att även de som inte är med ser att det är någonting på gång. Vi behöver allihop prata om vad vi kan förändra.
Malmö stad står som värd för nio seminarier under konferensdagarna men också för flera publika arrangemang med en stor fest – ”Årets mest jämställda” – som höjdpunkt på lördagen. Det bjuds på Feministiskt festival på Moriskan, Say Lou Lou och Marit Bergman uppträder på parkens stora scen och det är därefter fritt inträde till parkens ”klubbar” – Amiralen, Debaser, Moriskan, Far-i-hatten och Cuba café – som håller öppet till klockan 02.

I Hyllie kommer konferensdeltagarna att vid sex tillfällen kunna titta på en dans- och musikupplevelse, ”Dancewalk”, som skapats särskilt för Hyllie stationstorg.
På torget ställer kommunen också upp 15 gungor med plats för fyra, gungor som är tänkta att vara mötesplatser.

Dagens fråga

Har du nyhetspushar aktiverade i telefonen?

Loading ... Loading ...
×