Navid Modiri gick en golfrunda mot Jimmie Åkesson i Karlshamn i på måndags förmiddagen Foto: Carl-Henrik Trapp

Spelade golf med Åkesson för att kunna samtala

Under några timmar på förmiddagen spelade Navid Modiri och Jimmie Åkesson golf tillsammans. Publiken bestod av några journalister och säkerhetsvakter.
– Poängmässigt vann jag inte. Men utifrån mitt handikapp och hur lite jag spelat innan så fick jag höra att jag gjorde det, säger Navid Modiri på telefon efteråt.
Men det var inte tävlingen som han hoppades på att vinna utan att få ett samtal med Sverigedemokraternas partiledare.
– På banan var samtalet mer ytligt, vilket inte var så konstigt i och med allt folk runt omkring och att spelet avbröt oss. Men när vi sedan åt lunch satt vi själva och samtalade i cirka en och en halv timme.

Det blev ett bra samtal, säger han.
– Jag gick in helt öppen utan nedskrivna frågor för att se vart samtalet skulle leda oss. Jag ville lyssna mer än att tycka.
Han säger att de pratade om hur de själva växt upp och hur det påverkat dem.
– Jag sa även att jag inte gillar hans partis politik och vi pratade därför även om mångfald, demokrati och mänskliga rättigheter.

I december vann Navid Modiri golfrundan som Jimmie Åkesson auktionerade ut med sig själv under Musikhjälpens insamling till kampen för alla tjejers rätt att överleva sin graviditet. Med hjälp av bidrag från 130 privatpersoner kunde Navid Modiri betala de knappa 50 000 kronorna.
– Många var kritiska till att Sverigedemokraterna fick vara med. Men jag tyckte att jag kunde slå två flugor i en smäll, engagera mig i Musikhjälpen och få möjligheten att träffa oh prata med Jimmie Åkesson, något som länge har varit ett mål för mig.

Navid Modiri arbetar aktivt för ett öppnare och mer tillåtande Sverige där olikheter ses som en självklarhet och styrka, bland annat genom projekt som ”Sverige 3.0” och ”Oss alla”.
– Jag tror att jag kan lära mig mycket av det här samtalet i mitt arbete att skapa ett bättre Sverige. Jag hoppas även att det här kan påverka andra att våga prata med människor även om man har olika åsikter.

Blir det mer golf för din del då?
– Det blir det nog. Jag har några kompisar som spelar.
Navid Modiri passade även på att bjuda in Jimmie Åkesson till en ny träff för att få mer tid att prata.
– Han sa ja. Men då blir det meditation som är mer på min hemmabana. Var och när är inte bestämt. Men för det måste han också ge 50 000 kronor till välgörenhet.


Webb-tv kultur

×