Odengården i Röstånga blir boedne för asylsökande. Redan i mrogon söndag anländer de första.
Birgitta Jönsson.
Torbjörn Ekelund.

Protesterar mot nytt asylboende i Röstånga

Sedan tidigare finns cirka 200 flyktingar på Blinkarp strax utanför Röstånga och det får politikerna i Svalövs kommun att reagera mycket starkt.
– Vi är inte alls emot att hjälpa. De personer kommer till Sverige ska få stöd, men vi är starkt kritiska till att Migrationsverket väljer att lägga två asylboende i samma samhälle, säger kommunalrådet Birgitta Jönsson (S).
Röstånga har i dag cirka 800 fasta invånare och tillströmningen till Odengården skulle innebära att antalet kan öka med nästan 50 procent.
Birgitta Jönsson betonar väldigt starkt att hon inte alls är rasist, men framhåller att kommunen vill ge de personer som kommer till kommunen bra förutsättningar.
Så sent som i förra veckan fick politikerna i Svalöv nys om att något var på gång. Att Odengården var hyrd, men inte från när och hur många asylsökande det handlade om.
– När vi har så liten tid på oss är det svårt att göra något riktigt bra. Vi får inte heller den tid på oss att informera invånarna i Röstånga och det innebär en osäkerhet.Kommunalrådet tog även tillfället i akt att diskutera problemen migrationsminister Tobias Billström när han besökte Svalöv i förra veckan.
– Vi diskuterade problemet. Han förstod oss, men kan givetvis inte göra så mycket i nuläget. Inte mer än att påverka Migrationsverket att lägga upp sin planering på ett mer effektivt sätt.
Utbildningsutskottets ordförande Torbjörn Ekelund (FP) är av samma åsikt och inser att de barn som kommer till Röstånga måste få sin undervisning. Redan nu är lilla Midgårds skola max utnyttjad och därför måste nya lokaler hittas för att kunna sköta undervisningen på ett effektivt sätt.
– Vi har tankar på att hyra undervisningslokaler på Odengården. Redan nu är lilla Midgårds skola hårt utnyttjad och därför kan nya lokaler behöva hittas, för att kunna sköta undervisningen på ett effektivt sätt.
Ekelund spar inte på krutet i kritiken mot Migrationsverket:
– Jag blir mycket upprörd hur de hanterar oss. Vi vill verkligen hjälpa till, men man slår hela tiden undan fötterna på oss. Ska vi kunna samarbeta måste det till bättre framförhållning och information.


Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×