Statsvetaren Anders Sannerstedt är förvånad över delar av valresultatet. ARKIVBILD

Skåne delat på mitten

– Traditionellt är arbetarklassen mer EU-kritiska och SD:s väljare brukar sällan rösta i EU-valet. Därför är det överraskande att de har ökat från 6,6 till 13,5 procent i Skåne, säger Anders Sannerstedt.
Han tror att den uppmärksamhet partiet har fått under de senaste veckorna, i form av motstånd och kritik, kan ha fått sympatisörerna att gå till valurnorna och rösta i större utsträckning är tidigare.
Att partiet ökar på mindre orter i norra Skåne ser han inte som oväntat. Inte heller att de är starka i Sjöbotrakten. Däremot är han förvånad över det låga resultatet i främst Malmö.
– Vi vet att SD har minst stöd i Lund, Lomma och Vellinge medan man är större i Burlöv, Svedala och Trelleborg.
– Men att man minskar rejält och bara hamnar på cirka 10 procent i Malmö tyder på att motståndarna har lyckats att mobilisera sig. Kanske kan händelser som Melodifestivalen och annat ha förenat Malmöborna över gränserna, tror Anders Sannerstedt.
En viss förvåning uttrycker han också över Miljöpartiets framgångar i EU-valet.


Partiet fick 5,5 procent fler röster i Skåne är tidigare val; 15 procent.
– Att man får så mycket som över 15 procent i Höör, Lomma och Malmö var oväntat medan siffran 22,8 procent i Lund är mer väntat, eftersom partiet alltid har varit starkt där.
Han ser också valet som en katastrof för Moderaterna, som minskade från 22, 9 procent 2009 till 16,4 procent i år i Skåne.
– Traditionellt brukar de stora partierna gå lite sämre i EU-valet och S ligger också kvar på nästan samma siffror som i förra valet; 21, 2 procent medan partierna som koncentrerar sig på en fråga, som Piratpartiet eller nu Feministiskt initiativ gå bättre.
– Men nu har M tappat mycket mer och få ta smällen som regeringsparti. Folkpartiet gick också tillbaka med 4, 3 procent. En del röster har säkert gått till Centern och Kristdemokraterna, som ökade med en procent, men resten är säkert missnöjesröster. Det bådar illa inför hösten val. Jag tror inte partiet kan återhämta väljarna tills dess, menar Anders Sannerstedt.
Att Piratpartiet åkte ut och Feministiskt initiativ kom in i EU med över fem procents röster i Skåne förvånar honom inte. Genom sin omfattande kampanj och sina homeparties har man lyckats få mer sig fler kvinnor i olika åldrar kring jämställdhetsfrågorna.
– Däremot är jag inte lika säker på att de kommer in i riksdagen i höstens val. Då är det andra frågor som blir viktiga och en del väljare återgår säkert till sina vanliga partier, som Vänsterpartiet, säger Anders Sannerstedt.

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×