Lars Wilhelm Larsson

Var fjärde Sjöboröst på Sverigedemokraterna

Partiet mer än fördubblade sina röster mot förra EU-valet då de fick 10.9 procent mot 24,1 den här gången.
– Det är våra starka rikspolitiker som har slagit igenom i Sjöbo säger Lars Wilhelm Larsson, ordförande i SD i Sjöbo.
Han tror att många sjöbopartister, som också har folkomröstning om flyktingmottagning på sin agenda valde att lägga sina röster på Sverigedemokraterna.
De båda partierna har tillsammans elva mandat i fullmäktige, vilket motsvarar cirka 20 procent av de lagda rösterna i kommunvalet 2010.
– Vi märker att alltfler sjöbopartister lutar åt Sverigedemokraterna. det kommer att ge utslag i höstens riksdags- och fullmäktigeval, tror Lars Wilhelm Larsson.

I samtliga valdistrikt i Sjöbo kommun, utom i Sövde, fick Sverigedemokraterna över 22 procent.
Blentarp, Fränninge och Sjöbo Linné i tätorten sticker ut med 26,5 respektive 26,7 procent av rösterna.
I Sövde är Moderaterna störst tätt följda av Miljöpartiet. Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna fick vardera 15,4 procent.

hf">Hur kan det komma sig att Sverigedemokraterna i Sjöbo sticker ut så markant?
– Många Malmö- och Lundabor har flyttat till Sjöbo kommun för att söka lugnet och komma bort från kriminalitet och oreda. De pendlar till storstäderna och tar med sig erfarenheterna därifrån hem. De vill inte att det ska bli likadant här. Det kan vara en förklaring till att vi fick så många röster i Blentarp där det bor många inflyttade familjer från Lund och Malmö. Lokalt har vi tagit strid om äldreomsorgen och i badhusfrågan där vi har krävt folkomröstning, förklarar Lars Wilhelm Larsson.

Han tror att riksmedias och i synnerhet SVT:s bevakning av Sverigedemokraterna har bidragit till partiets framgångar i EU-valet.
– De tillskriver oss saker som man inte gör med andra partier och slår upp stort de som demonstrerar och stör våra valmöten. De har förmodligen en motsatt effekt, säger Lars Wilhelm Larsson, som är övertygad om att resultatet i EU-valet kommer att göra avtryck i höstens val till riskdag och fullmäktige.

Moderaterna är de stora förlorarna i EU-valet. De tappade 6,8 procent till 13,7.
– Vi gjorde en bra valrörelse, men populismen har skördat framgångar. Sociala spänningar och arbetslöshet i Sverige och i Europa resulterar i att väljarna söker sig till icke etablerade partier. Miljöpartiet gjorde att bra val även i Sjöbo och det är bara till att gratulera dem.
Kan Sverigedemokraternas framgång förstärka de invandrarfientliga bilden av Sjöbo, som övriga partier kämpat med att tvätta bort? Det historiska arvet brukar framhållas som svårt att göra sig av med.
– Jag tror inte det. Sverigedemokraterna går ju framåt överallt.

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×