Statsvetare: M brister i legitimitet

– Reinfeldt har nog sovit väldigt dåligt i natt, om han har sovit över huvud taget. Man tappar flera procent och blir omsprunget av Miljöpartiet. Sedan 2002 har partiet arbetat för att vara det naturliga ledande borgerliga partiet. Plötsligt blir den bilden svår att upprätthålla.
En möjlig förklaring till raset, säger han, är bristande legitimitet i miljö- och sysselsättningsfrågan.

– Vad gäller sysselsättningsfrågan har Moderaterna haft svårt att ge bilden av att man lyckats med sitt stora svenska projekt och då kan det ha smittat av sig på EU-nivån. Det har även funnits ett fokus på miljöfrågor och där har inte Moderaterna så stark legitimitet, säger Jonas Hinnfors.
Dessutom, säger han, brukar stora partier som Moderaterna och Socialdemokraterna ofta gå tillbaka i EU-val.

Enligt Jonas Hinnfors är det svårt att sia om, och i så fall hur, resultat påverkar riksdagsvalet i höst.
– Ett EU-val och ett riksdagsval har aldrig varit så här nära inpå varandra tidigare. Det är helt nytt i svensk politik. Men det här resultatet är så pass dåligt att det rimligen borde påverka riksdagsvalet.
 

Moderata riksdagsledamoten Karl Sigfrid är kritisk mot partiet efter det svaga valresultatet.
– Jag tycker att det är sorgligt att vi inte har lyckats utforma ett budskap som motsvarar den politik som vi faktiskt för. Vi har varit det parti som har varit tuffast gällande att man måste anpassa utgifter efter inkomster och vara återhållsam. Det här var ju något som inte alls fanns med på agendan nu i den här valrörelsen och vi gjorde inte tillräckligt mycket för att föra in det på agendan, säger han.

Sigfrid ifrågasätter den ovilja han ser inom partiet mot att säga saker som kan uppfattas som kritiska mot EU.
– Vi hade i stället ett budskap som var ganska intetsägande och som inte svarade på frågor om vad vi faktiskt vill göra för något.

Karl Sigfrid (M) räknar inte med att Moderaternas EU-valresultat ska spilla över på riksdagsvalet.
– Jag tror att det blir en kortsiktig effekt nu med en del besvikelse, men när höstens val närmar sig är det ju inte EU-valresultatet som kommer ses som indikator för hur det går, då kommer vi ju ha nya opinionsmätningar som utgångspunkt, säger han.

– Man såg ju redan i vallokalsundersökningen att det var många som röstade på andra partier nu i det här valet som hade röstat på Moderaterna om det varit riksdagsval.

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×