på miljöpartiets valvaka i Malmö när de första valresultaten kom i EU-valet. Foto: Kristina Davidsson

SD, MP och FI vinnare

Det första officiella resultatet i EU-valet bjöd på rejäla skrällar. Miljöpartiet gjorde ett kanonval och blir näst störst bland de svenska partierna i EU-parlamentet.
– Det är helt överväldigande. Jag tror att det beror på att vi varit jättetydliga med vad vi vill göra i EU — kontroll på kemikalier, antibiotikabekämpning, jordbruk och fiske — inte vad vi inte vill göra i unionen, sade MP
– Det här är vårt bästa valresultatet någonsin och det är fantastiskt. Vi tyckte att vi var kaxiga när vi sa att vi skulle bli det tredje största partiet men just nu ligger vi tvåa. Det visar att folk kan klimatfrågorna på allvar, säger Karin Svensson-Smith, som är den skåning som ligger högst på Miljöpartiets EU-lista och kan kryssas in.
– Det är helt överväldigande. Jag tror att det beror på att vi varit jättetydliga med vad vi vill göra i EU — kontroll på kemikalier, antibiotikabekämpning, jordbruk och fiske — inte vad vi inte vill göra i unionen, sade MP:s toppkandidat Isabella Lövin.


Miljöpartiet får 15,3 procent (11,0) och kör om Moderaterna, som rasade till 13,6 procent. Stämningen var låg på moderaternas valvaka.
– Det är tungt att vara regeringsparti och det är det vi har sett effekterna av i dag, sade partiledaren Fredrik Reinfeldt.

Sverigedemokraterna stod för den största ökningen jämfört med förra EU-valet. Partiet får 9,8 procent och två mandat.
SD:s nya namn i Bryssel, det oprövade kortet Kristina Winberg, höll ett tacktal efter att resultatet presenterats:
– Vi ska ned, göra skillnad och få inflytande. Ni kommer att få höra mycket av oss därnere. Ni ska få se att det här blir kanon, sade hon.

FI, som gått som en raket i opinionsmätningarna inför valet, fick 5,3 procent och därmed sitt första mandat i EU-parlamentet. Resultatet möttes av stort jubel på valvakan. Talespersonen Gudrun Schyman ser redan nya segrar framför sig.
– Det här betyder att vi kommer in i riksdagen, säger hon.

Professorn i statsvetenskap Jonas Hinnfors konstaterar att FI mobiliserat enormt de senaste veckorna. Han räknar med extra stort fokus på FI i riksdagsvalrörelsen.
– Men nu är de ett hot mot övriga partier. Kommer granskningen att börja från medierna och de andra partierna? Hur S kommer att att förhålla sig till FI blir extremt intressant att se, säger Hinnfors.

Socialdemokraterna hamnade på 24,4 procent. Inför valet hade man satt upp det blygsamma målet 25 procent. Därmed blev det ingen succé i det första valet för Stefan Löfven som partiledare.
Både Centern och Kristdemokraterna lyckades behålla var sitt mandat, vilket de var nöjda med. De har länge haft en krisstämpel på sig.

Dystrast stämning kanske det var hos Piratpartiet, som tvingas lämna EU-parlamentet.
– Det är klart att jag är besviken. Vi har hållits utanför medierna på ett närmast totalitärt sätt, och det är tydligen det som har fått resultat, säger PP:s EU-parlamentariker Christian Engström.

Valdeltagande i Sverige blev rekordhögt, 48,7 procent.
I EU-parlamentet visade prognoser att den konservativa gruppen EPP förblir största partigrupp. EU-kritiska, främlingsfientliga och högerextrema partier tycks ha gått framåt. Enligt prognoserna blev Nationella Fronten största parti i Frankrike och Dansk Folkeparti störst i Danmark.

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×