och Soraya Post

Schyman: FI kommer få efterföljare

– Jag tror att vi sprider inspiration över hela världen. De här frågorna som vi tar upp, jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter, det ser likadant ur i alla andra länder. Jag tror att väldigt många feminister känner sig stärkta av det vi har gjort, säger hon.

Europaparlamentet är ett bra forum för att bedriva opinionsarbete, säger hon.
– Vi vill att frågor om jämställdhet ska tas på allvar. Då måste partierna naturligtvis arbeta för det, säger hon.

Till exempel hoppas FI få spridning för den svenska sexköpslagen.
– Det är inget vi beslutar om i EU, men många länder tittar nu med stort intresse på den svenska lagen.
Högerpartierna backar delvis i valet.

Vad säger det om svensk politik i dag?
– Det säger att många är trötta på det vi kallar högerpolitik. Det ger väl också genomslag i det här valet, även om det inte är samma frågor man pratar om i EU-parlamentet. För vår del tror jag att det finns en längtan att frågor som rör mänskliga rättigheter och jämställdhet måste in i politiken mycket tydligare än tidigare.

Moderaterna och Folkpartiet har kanske drivit de mest EU-vänliga kampanjerna, och de backar. Men Gudrun Schyman tror inte att det handlar om någon ökad EU-kritik.
– Det är inget parti som driver frågan om utträde, förutom kanske SD. Sedan är vi många som inte vill ha mer överstatlighet, men det har inte högern förespråkat heller.

Hon tvivlar inte på att FI nu också kommer att ta sig in i riksdagen i höst.
– Det här tar död på pratet om att en röst på FI är en bortkastad röst, säger hon. Det här är bara början för Feministiskt initiativ.

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×